fbpx

Верховна Рада ухвалила історичний закон про мову: як голосували обранці від Прикарпаття

Політика 12:41, 25.04, 2019

Народні депутати ухвалили закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який почали розглядати у другому читанні ще в лютому.

За це рішення проголосували 278 парламентарів, проти – 38, утрималися – 7, 25 не голосували. 

Нардепи від Прикарпаття Михайло Довбенко, Юрій Соловей, Юрій Бабій, Анатолій Дирів, Володимир Шкварилюк, Олександр Шевченко, Віктор Шевченко, Юрій Тимошенко, Юрій Дерев'янко одностайно проголосували "за". 

Перед голосування нардепам продемонстрували фільм, де до них звернулися письменники, поети, громадські активісти, вчені, актори, церковні діячі, які розповіли про важливість ухвалення закону про функціонування української мови.

Також до зали парламенту прийшов Філарет, який перед цим у фільмі заявив, що церква наполягає на ухваленні закону про мову.

Спікер парламенту Андрій Парубій нагадав, що президент Петро Порошенко пообіцяв підписати цей документ.

Після ухвалення закону депутати аплодували стоячи, вигукували "Слава Україні", а потім заспівали гімн.

Закон визначає українську мову єдиною державною та офіційною мовою країни.

При чому місцевій владі заборонено якимось чином втручатись у порядок застосування української мови.

Спробу надання офіційного статусу будь-якій іншій мові трактуватимуть, як "дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу", а це тяжкий злочин.

Дія нового закону не поширюватиметься на сферу приватного спілкування та релігії, але він зобов'язує кожного громадянина володіти державною мовою.

Усі претенденти на отримання українського паспорта складатимуть окремий іспит.

Складати його не потрібно тільки тим людям, які служать в армії або надання громадянства яким становить державний інтерес.

Щоправда, і у такому випадку новим громадянам треба буде вивчити державну мову протягом одного року.

У кожному регіоні планується створити центр з вивчення української мови, де її можна буде вивчати безкоштовно.

Вільно володіти державною мовою зобов'язане широке коло осіб: від президента, членів уряду й депутатів усіх рівнів до прокурорів, офіцерів-контрактників, педагогів та медиків комунальних закладів.

Закон передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови у складі дев'яти людей, яка затверджуватиме стандарти мови, перевірятиме рівень володіння нею при набутті громадянства чи зайнятті державних посад.

Ця ж комісія має сприяти використанню українських слів замість іншомовних, затверджуватиме правопис, стандарти термінології, вимоги знання мови та стандарти сертифікації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: