fbpx

Рада ухвалила Закон про санкції щодо Росії

Політика 13:26, 14.08, 2014

Законопроект про санкції підтримали 244 народні депутати.

Перед голосуванням прем’єр Арсеній Яценюк повідомив, що із законопроекту були вилучені деякі спірні пункти, а саме – можливість обмеження поштового зв’язку, припинення телетрансляцій, закриття ЗМІ, передає УП.

"Ми вважаємо, що такі рішення можуть прийматися виключно судами", – сказав Яценюк.

Також у законі уточнили, що санкції можуть бути застосовані до іноземної держави, а також юридичних і фізичних осіб-нерезидентів та тих об’єктів, які знаходяться під контролем таких осіб.

Яценюк окремо наголосив, що мова йде лише про іноземних юридичних та фізичних осіб.

Крім того, Верховна Рада отримає повноваження схвалювати указ Президента про введення санкцій у тому випадку, якщо вони вводяться щодо країни або невизначеного кола суб’єктів.

Якщо санкції застосовуватимуться щодо конкретних фізичних чи юридичних осіб, рішення прийматиме РНБО з наступним підписом Президента.

Яценюк нагадав, що наразі Кабмін підготував пакет санкцій щодо 172 фізичних та щодо 65 юридичних осіб, переважно російських.

Як відомо, у першому читанні закон про санкції був прийнятий у вівторок. Після цього багато експертів, у тому числі з ОБСЄ, звернули увагу на те, що цей закон може призвести до запровадження цензури в Україні.

У четвер депутат від "Батьківщини" Микола Томенко розповів, що, незважаючи на вилучення пунктів щодо санкцій проти ЗМІ, процедура їх закриття буде значно спрощена. Таким чином можна буде впливати на ті ЗМІ, які підтримують сепаратизм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: