fbpx

Рада висунула Сенцова на Нобелівську премію миру

Суспільство 19:41, 18.09, 2018

Верховна Рада висунула на Нобелівську премію миру ув’язненого в Росії українця Олега Сенцова.

За відповідний проект постанови на засіданні у вівторок проголосували 245 депутатів, пише УП.

Він передбачає заяву парламенту, яку голова Ради Андрій Парубій має негайно передати до Норвезького Нобелівського комітету.

"Виходячи з того, що Олег Сенцов протягом усього періоду незаконного утримання під вартою, ризикуючи власним життям, демонструє приклад мужнього ненасильницького спротиву у боротьбі за базові права та свободи людини, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії Миру", – йдеться в заяві.

Депутати підкреслили, що міжнародна спільнота засудила порушення Росією прав людини, закликала звільнити  всіх незаконно ув’язнених.

"Окрім того, свою підтримку Олегу Сенцову висловили більшість національних кіноакадемій світу, а також громадські діячі, політики, режисери, актори, продюсери, літератори, журналісти тощо", – зазначають в Раді.

Раніше комітет з міжнародних справ підтримав висунення Сенцова на Нобелівську премію миру.

28 серпня екс-президент Польщі Лех Валенса запропонував номінувати українського режисера Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Нобелівську премію миру вручають 10 грудня (в річницю смерті шведського винахідника Альфреда Нобеля) у мерії Осло (Норвегія). Її присуджують тому, хто зробить найбільший внесок у дружні стосунки між націями, у скорочення армій чи в просування мирних заходів.

Олега Сенцова затримали в анексованому Росією Криму в травні 2014 року

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці теракту, хоча Сенцов не визнав себе винним, як не визнав і громадянином РФ.

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українських політв'язнів. Він відмовляється припиняти голодування і лягати в лікарню попри погане самопочуття.

10 вересня стало відомо, що Сенцов написав заповіт на свою творчість на випадок смерті.

У помилуванні Сенцова російська влада відмовляє під приводом того, що засуджений сам повинен попросити про помилування. Цього Сенцов робити не збирається.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: