fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • "Раніше ми просили кошти в району та області, тепер маємо прямі надходження від держави", – Ярослав Здерка

"Раніше ми просили кошти в району та області, тепер маємо прямі надходження від держави", – Ярослав Здерка

Політика 12:01, 16.03, 2017

До об’єднання громадам доводилось просити кошти для власного розвитку у району і області, тепер є прямі фінансові відносини з державою і суттєві надходження в ОТГ.

На цьому наголосив голова Старобогородчанської ОТГ від партії "ВОЛЯ" Ярослав Здерка під час прес-конференції: "Підтримка розвитку Старобогородчанської об’єднаної територіальної громади – від проекту до стратегії", повідомляє прес-служба партії "ВОЛЯ".

Ярослав Здерка зазначив, що до об’єднання було складно отримати кошти від району чи області для власного розвитку.

"В 2011 році ми перевели дитсадок на альтернативний вид палива, фактично в 4 рази вдалось зекономити на електроенергії. Однак нам дали тільки 20% зекономлених коштів. В 2015 році в нас забрали садочки, клуби, основне джерело надходження в бюджет – ПДФО, залишили лише єдиний податок і податок за землю. Доводилось йти з шапкою по людях і збирати ці кошти за землю  копійки, щоб були гроші на зарплату працівникам сільської ради", – зазначив Ярослав.

Голова розповів, що, провівши обговорення з активами села, депутатами, членами виконкомів трьох населених пунктів, громади наважились піти на об’єднання.

"Для нас це був унікальний шанс почати нове життя. При об’єднанні ми отримали повноваження. Тепер не треба йти на поклін до районної та обласної влади і просити кошти",  відзначив Здерка.

В 2016 році за рахунок власних надходжень вдалось перевиконати бюджет удвічі: планували 3 млн 700 тис. грн, отримали 6 млн 150 тис. грн. Станом на сьогодні за два місяці 2017 року вже є перевиконання у 200 тисяч гривень, при тому, що на цей рік запланували 6 млн 100 тис. грн.

Як повідомив Здерка, минулого року на три населені пункти ОТГ було використано 1 млн 200 тисяч грн інфраструктурної субвенції та близько 1 мільйона власних коштів ОТГ.

"Депутати провели обговорення з жителями, у двох селах капітально відремонтували школи, в третьому переобладнали старий будинок побуту під дитячий садок. Все за кошти інфраструктурної субвенції. У дитсадок ще необхідно придбати інвентар, і в квітні-травні він вже запрацює", – повідомив голова ОТГ.

За словами Здерки, ще більший поштовх розвитку громади дала б передача земель за межами населених пунктів у власність громад.

"Цей законопроект впродовж двох років не втілюється в життя, він певною мірою гальмує процес децентралізації",  відзначив голова ОТГ.

А нещодавно за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у Старобогородчанській ОТГ розробили стратегію розвитку громади на 2017-2026 роки.

"Коли ми проводили опитування місцевих жителів, зібрали близько 160 побажань громадян. З них в план соціально-економічного розвитку на 2017 рік пріоритетними обрали 10 пунктів, на 6 з них є фінансування. На решту шукатимемо фінансування з інфраструктурної субвенції, будемо писати проекти на гранти, шукатимемо інвесторів",  каже Здерка.

На сьогодні у Старобогородчанській ОТГ чи не основне завдання  відкриття ЦНАПу. Він має запрацювати в липні цього року. Затримка із відкриттям пов’язана із браком в ОТГ кваліфікованих кадрів. Головною проблемою в об’єднаній громаді є відсутність спеціалістів та управлінців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: