fbpx

Райони Франківщини значно поповнили бюджет за рахунок рентних надходжень

Економіка 11:08, 13.12, 2018

За останні десять місяців районні бюджети Івано-Франківської області поповнились на 26,5 млн грн від рентних надходжень за користування надрами для видобування нафти, газу та природного конденсату.

Згідно з даними Міністерства фінансів України, рентні надходження за останні десять місяців значно поповнила бюджети районів Франківщини. Завдяки новому формату розподілу рентних платежів від видобутку нафти, природного газу та газового конденсату райони отримали надходжень у сумі 26,5 млн грн. З цією інформацією можна ознайомитись на офіційному порталі www.openbudget.gov.ua.

Додаткові кошти стануть хорошим капіталом для відновлення інфраструктури району, значно покращуватимуть рівень життя місцевого населення та екологічну ситуацію.

Ми виокремили ТОП 5 районів Франківщини, які отримали  найбільшу суму рентних надходжень за звітній період. Загалом, децентралізація ренти передбачає такий розподіл: 2% – в обласний бюджет, 2% – у районний бюджет, 1% – бюджет села. Рента нараховується незалежно від реєстрації компанії. Її сплата відбувається за місцем видобування.

До ТОП місцевих бюджетів, що отримали найбільші рентні платежі, можна віднести такі райони Івано-Франківської області:

1. Долинський район – 11 млн грн ренти.

2. Надвірнянський район – 7 млн грн ренти.

3. Рожнятівський район – 3,7 млн грн ренти.

4. Богородчанський район – 2 млн грн ренти.

5. Косівський район – 2 млн грн ренти.

1

Таким чином, до прикладу, рентні надходження Долинського району сягають близько 8% від загальної суми доходу.  

Нагадуємо, що сума рентних платежів у обласному бюджеті станом на листопад склала 36 млн грн – 4% від усіх надходжень в бюджет. Загалом в усі бюджети області надійшло 86 млн грн.

Підприємство повинно реально видобувати природний газ, конденсат чи нафту. Мати можливість безперешкодно працювати на промислі. За таких умов газовидобувні підприємства приносять хороший дохід районам, які в подальшому можна з користю для жителів реалізувати.

Так, у районах, які увійшли в п’ятірку найбільших отримувачів ренти з видобутку вуглеводнів, працюють АТ "Укргазвидобування" та компанії з групи "Burisma Group".

Рена Дарсанія

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: