fbpx

Реабілітація у Буковелі: учасники АТО стають на лижі, щоби стати інструкторами з психологічної допомоги

Суспільство 05:44, 18.12, 2015

В рамках спільного американсько-українського проекту в Карпатах готують інструкторів із подолання психологічних травм серед учасників війни на Сході.

Цей процес відбувається за принципом "рівний – рівному", тренерами – самі ж бійці. Вони проходять черговий етап тренінгів, які розпочалися восени цього року. Робоча назва проекту – "примусівка", адже не всі визнають наявність у себе наслідків посттравматичного розладу.

"Світова практика доводить, що бійці-ветерани, які брали участь у бойових діях, рідко звертаються одразу до психолога. І першим, до кого вони можуть звернутися, для того щоби розділити цей досвід, часто дуже травматичний, це є їхні побратими",  розповідає Олег Гуковський, психотерапевт, тренер американсько-українського проекту "Wounded Warrior Ukraine", інформують "Вікна".
Спершу українська діаспора в Канаді ініціювала надання психологічної допомоги, поєднаної з відпочинком у Карпатах, для родин загиблих бійців АТО. Ну а тим, хто повернувся з фронту, здолав власні негаразди й тепер прагне поділитися досвідом із іншими, допомагають розвивати не лише дух, але й тіло.

"Очевидно, що під час війни все стає або білим, або чорним, немає сірого. В реальному житті по-іншому. Власне, щоб повернути хлопців сюди, в реальність, такий тренінг якраз допомагає віднайти цей зв'язок. Ми даємо хлопцям працювати суто в напрямку українських ремесел, показати, що таке Україна, яка культурна скарбниця, показати зв’язок із мирним життям. В перший день тренінгу, щоб хлопців ввести в активний стан і активно працювати під час тренінгу, ми приїхали у Буковель. Необхідно відчути цей адреналін, відчути красу Карпатських гір і, власне, просто спортом позайматися. А тоді до роботи",  говорить виконавчий директор міжнародного благодійного фонду "Нове покоління" Юлія Вокалюк.

"Для когось це звичайне катання, та для них – це емоції, межу яких, здавалося б, уже перейшли. Попри те, що на війні чимало втрачають, кращими чи гіршими після неї не стають  просто змінюються",  стверджує вже навчений інструктор Валерій Чеботар.

Та наголошує, що передусім важливо відірватися від тих місць, у яких подумки багато хто залишається.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: