fbpx

Регуляторна служба не зможе оскаржити газову постанову Кабміну

Суспільство 13:16, 30.10, 2018

У ДРС немає повноважень оскаржувати рішення уряду, – Ляпіна.

Державна регуляторна служба (ДРС) не зможе оскаржити постанову Кабінету Міністрів про підвищення ціни газу з 1 листопада, хоча і не погодила проект відповідного документа. Про це повідомила голова служби Ксенія Ляпіна "Українським новинам".

За її словами, ДРС не може оскаржити вже прийняте рішення Кабміну, оскільки їй цього не дозволяє закон про засади регуляторної політики у сфері господарської діяльності.

"За ст. №29 цього закону ми маємо такі повноваження лише щодо рішень служб, міністерств, а щодо рішень Кабміну таких повноважень немає. Ми можемо аналізувати урядові проекти лише на стадії їх підготовки. Якщо постанова прийнята і набула чинності, повноважень оскаржувати його у нас немає", – сказала Ляпіна.

Таким чином, ДРС лише звернула увагу Кабміну на ризики, які несе постанова №867, а далі справа за прем'єр-міністром, заявила Ляпіна.

Основна претензія ДРС полягає в тому, що порядок збору Мінфіном персональних даних споживачів газу (у тому числі щодо номера картки платника податків, адреси, паспортних даних, які передбачені документом) порушує закон щодо персональних даних.

Крім того, у рішенні служби наголошується, що застосування деяких норм постанови у запропонованій редакції може призвести до монополізації роздрібного ринку газу на користь НАК "Нафтогаз України" і порушує закон про ринок природного газу.

Теоретично документ може бути змінено з урахуванням зауважень ДРС, оскільки він ще не опублікований в газеті "Урядовий кур'єр" і, відповідно, в силу поки не вступив.

1 листопада – крайній термін публікації через те, що саме до цієї дати діють правила постачання газу, визначені постановою Кабміну №187.

Повідомлялося, що ДРС не погодила проект постанови Кабміну про поетапне підвищення тарифів на газ для домогосподарств.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: