fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Ректор Івано-Франківського університету нафти і газу погодився повернути історичні двері у пам'ятку, де раніше встановив пластикові

Ректор Івано-Франківського університету нафти і газу погодився повернути історичні двері у пам'ятку, де раніше встановив пластикові

Суспільство 21:24, 08.06, 2017

Старовинні двері, що їх зняли з пам'ятки на Шопена, 1, відреставрують і поставлять назад. Таке стало можливим завдяки проекту франківчанки Марії Козакевич, координаторки ініціативи ФранківськЯкийТребаБерегти. Її проект з реставрації цих дверей грантом підтримала платформа "Тепле місто".

Проект з реставрації автентичних дверей у будинку на Шопена, 1, який є пам'яткою архітектури у Франківську (№404-іф у зведенні пам'яткок), став переможцем п'ятої, літньої, хвилі міських грантів від об'єднання "Тепле місто".  

На цей час у будинку на Шопена, 1 розташований навчальний корпус Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Кілька років тому старовинні двері за розпорядженням ректора університету та зі згоди головного архітектора міста замінили на пластикові.

Ініціатори проекту з'ясували, що історичні двері зберігаються в господарському приміщенні вишу. І запропонували ректору їх відреставрувати й повернути назад у будинок. На умовах співфінансування Євстахій Крижанівський прийняв таку пропозицію.

"Команда проекту поставила собі завдання показати практичний приклад бережного ставлення до старовинних архітектурних елементів, зокрема молодим людям, студентам, які навчаються у цьому університеті", – розповіла на представленні проекту координаторка ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти Марія Козакевич.

"Тепле місто" підтримало проект з реставрації старовинних дверей в пам'ятці архітектури 1904 року на вул. Шопена, 1 сумою в 15 000 грн.

Марія Козакевич розповіла, що робота вже почалася. Двері з господарського складу університету переїхали до реставраторів. З них вже зняли фарбу, провели обміри і взялися за відновлення дерев'яної частини. В планах – реставрація ковки та металевих елементів і вітражів. 

За словами організаторки реставрації, на цей час в роботі з відновлення знаходяться троє автентичних дверей з давніх камениць. Ще зняли двері на "стометрівці" та на вулиці Труша.

Читайте: Унікальні "ґратки" на Труша: активісти відновлюють вже треті старовинні двері у Франківську. ФОТО, ВІДЕО

Реставрували, відновили і повернули на місце двері в пам'ятках на Курбаса, 5 та в міській дитячій бібіліотеці на площі Міцкевича.

З пропозиціями відновити ще 5 дверей до Марії Козакевич нещодавно звернулися мешканці Франківська. 

Нагадаємо, кошти для реставрації давніх дверей збирають і з продажу сувенірних поштівок, що їх можна придбати у книгарнях міста. 

Ще двоє дуже цікавих дверей у пам'ятці архітектури на вулиці Шевченка заявлені на реставрацію проектом, що поданий на фінансування за міський кошт на конкурс бюджету участі. 

"Хочемо, щоби люди стали більш уважними до краси і унікальності рідного міста", – додала Марія Козакевич. 

Нагадаємо, на літню хвилю ґрантів об'єднання "Тепле Місто" надійшло 10 заявок, вісім з яких потрапили у short-list і оцінювалися експертним журі. Визначили 5 проектів-переможців. Бюджет літньої хвилі "Міських Ґрантів" становив 60 000 грн. 

Серед проектів, які отримали фінансування,  "Фестиваль франківських дворів" , будівництво універсального спортивного майданчика в мікрорайоні Пасічна, відкриття в Івано-Франківську соціального Центру для ветеранів АТО та їхніх родин, а також облаштування спортивного майданчика для волейболу й пінг-понгу в Опришівцях. 
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: