fbpx

"Попереду – гаряча осінь": на Прикарпатті ремонтують перш за все гірські дороги

Суспільство 13:28, 27.07, 2017

В Службі автомобільних доріг Івано-Франківської області підсумували результати ремонту доріг у першому півріччі 2017 року та окреслили плани до кінця року.

Сьогодні на прес-конференції начальник САД в області Василь Буджак розповів про результати ремонту та будівництва доріг на Прикарпатті. 
 
За його словами, дорожники виконали дві третини з поставлених завдань. 
 
На ремонт прикарпатських доріг цьогоріч з різних джерел виділили загалом 600 млн 500 тис. грн. На цей час виконали робіт на 400 млн, профінансовано 264,5 млн грн.

"Фірми-підрядники поки що виконують роботи на власних оборотних коштах. З досвіду знаємо, що гроші надходять в третьому і навіть у четвертому кварталі року. Це не зовсім зручно, бо найкраще працювати влітку. Але виходимо з того, що є", – каже Буджак.

За його словами, зараз немає заборгованості за роботи минулого року.

Що стосується цьогорічних, то, за словами голови САД, осінь обіцяє бути для дорожників інтенсивною.

"Осінь буде у нас гаряча. Очікуємо, що будуть додаткові урядові постанови і додаткові кошти на роботи", – каже Буджак.

На цей час САД контролює виконання робіт на дорозі "Мукачево – Львів" на ділянці від межі із Закарпаттям до Франківська – автотраса проходить через Яремче, Надвірну та Богородчани.

"Дорогу відремонтували від Надвірної до Закарпатської області, бо дорога була жахлива в горах і її робили в першу чергу",  пояснив Буджак.

На ремонт в напрямку Богородчан чекають додаткового фінансування. За словами Буджака, це основний об’єкт цього року.

Серед стратегічних доріг, на яких зараз працюють з поточним середнім ремонтом, – автотраса "Івано-Франківськ – Львів". 4 ділянки, які раніше не ремонтувалися, мають закінчити до кінця року. 

Третій рік в роботі дорога Р-24 "Івано-Франківськ – Кам'янець-Подільський", яка пролягає від Татарова на Верховину, Косів, Коломию, Городенку і до межі з Тернопільською областю.

"Дорога – в роботі. Два роки ми мали великі проблеми в самій Ворохті. Вже закрили – там уже є добра дорога. Далі треба йти до Верховини. Є частина цієї ділянки в тендері від ПБС – вони працюють на Закарпатті, завершать там основні об’єми і повернуться на Франківщину, на цю ділянку дороги", – поінформував головний дорожник області.

Є ризик, що невідремонтованою залишиться дорога від Кривопільського перевалу до Верховини.

"Ділянка дороги в роботі з 2015 року. За цей час ціни змінилися, підрядник "Шляхбуд-лім", напевно, не зможе за тими документами і за тими цінами продовжити роботи. Нам доведеться розривати з ними договір і оголошувати новий тендер", – описав проблему голова САД.

Що стосується інших ділянок дороги Р-24, то найближчим часом ремонтуватимуть її частину від села Соколівка і в об’їзд Косова. Таким чином, від Верховини до Косова дорога буде повністю відремонтована, запевнив Буджак.

Залишається в планах на цей рік, повідомив він, ремонт дороги від Коломиї до Городенки і далі – до села Устечко Тернопільської області. Тут роботи має провадити підрядник "Дорлідер", він наразі завершує ремонт тернопільських автотрас і переходить на Прикарпаття.

Проблемною для САД залишається ще одна дорога – "Криворівня – Чернівці", її частина у Верховинському районі. Це єдина дорога на Франківщині, яка підлягає капітальному ремонту у 2017 році.

"Виконання поки що немає. Проблема в тому, що капремонт ділянки, – а це 13 км від села Верхній Ясенів до межі з Чернівецькою областю, – розпочали в 2010-х роках. Потім призупинили. Ми працюємо з проектом тих років. Змушені були зробити експертизу і додаткове коригування документації, оскільки проект уже застарів і не відповідає сучасним вимогам ремонту доріг. Маємо внести коригування і взятися за роботи ще до кінця цього року", – повідомив Василь Буджак.

Також планують розпочати ремонт на 22 км дороги "Долина – Хуст" у Долинському районі.

"Це найважча на сьогодні у виконанні дорога, – каже Буджак. – І дуже важлива, бо виводить на Закарпаття. Сподіваємося, що цього року найгіршу перевальну ділянку таки встигнемо відремонтувати".

Цими днями завершується тендерна процедура на дорогу "Делятин – Раківчик", яку також планують брати в ремонт цього року. Вона має з'єднати автотраси Н-09 і Н-10, що стратегічно важливо для області.

"У нас дорога "Львів – Чернівці" вже в доброму стані – якщо йти через Франківськ. І "Львів – Закарпаття" буде в доброму стані – якщо завершимо шматок від Надвірної до Богородчан і до Франківська. І от цей, умовно кажучи, "перешийок" пов’яже ці дві автотраси – таким чином буде укладений найкоротший автомаршрут з Чернівців на Закарпаття".  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: