fbpx

У Франківську планують реставрувати ратушу: відкриють підвали та збудують терасу

Суспільство 10:57, 27.07, 2017

Влада Івано-Франківська з архітекторами та археологами обговорюють план реконструкції приміщень міської ратуші.

Сьогодні з ініціативи міської влади у ратуші провели кргулий стіл за участі археологів, архітекторів та представників громадськості щодо реконструкції приміщень міської ратуші.
 
Заступник міського голови Івано-Франківська Олексій Кайда наполягає, що починати потрібно з розкопок. І вже за їх результатами визначатися з концепцією реконструкції ратуші.
 
Міський голова Руслан Марцінків хоче облаштувати в підвалах ратуші музей. Але перед прийняттям такого рішення вирішив порадитися з експертами.
"Не можемо прийняти таке рішення без експертів, тому зібрали круглий стіл, щоби визначити, якою має бути реконструкція ратуші", – сказав Марцінків.
Мер додав, що місто готове фінасувати необхідні роботи. Наразі невідомо, скільки коштуватиме проект, але місто готове виділити для початку 2 мільйони гривень.
 
Головний архітектор проекту Володимир Качмар розповів, що роботи почнуть з першого поверху. 

"Буде кардинальна зміна тераси з північного боку  там збереглася стара ратуша, автентична цегляна кладка",  каже Качмар.

Реалізувати проект хочуть у найкоротші терміни. Уже виконані перші підготовчі роботи, надалі проводитимуть гідроізоляцію. 
 
Начальник відділу охорони культурної спадщини міста Володимир Ідак зазначає, що стратегічна лінія, щоб робити реконструкцію, вибрана правильно.
 

За його словами, найбільшу шкоду ратуші наніс останній ремонт, коли були використані всі сучасні матеріали. Через це зараз приміщення кисне, цвіте, вкривається грибком. Тому першочергово потрібно вирішити питання водовідведення, гідроізоляції тощо.

1

"Зараз зі спеціалістами працюємо над тим, щоб більше в процесі реконструкції з пристосуванням такого не сталося",  каже Ідак.
Усі присутні зійшлися на думці, що визначатися з проектом реконструкції потрібно, спираючись на результати археологічних розкопок. 
 
З експертів та представників громадськості буде створена робоча група, яка працюватиме над проектом. Міський голова Руслан Марцінків закликав франківців подавати свої пропозиції щодо реконструкції ратуші.
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: