fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Реставрація з пристосуванням: фахова пропозиція для вулиці Тринітарської в історичному середмісті Франківська

Реставрація з пристосуванням: фахова пропозиція для вулиці Тринітарської в історичному середмісті Франківська

Культура 21:04, 21.02, 2017

Архітектор з досвідом роботи охоронцем культурної спадщини Депаратаменту архітектури і містобудування Івано-Франківська запропонував варіант оновлення історичної вулиці на противагу проекту, що його демонстрував голова міста.

Архітектор Ігор Панчишин виклав ідею на своїй сторінці у Фейсбук. Цьому передував майже тиждень дискусій у мережі. Під час них активісти, які відстоюють збереження давнього міста, обговорювали долю вулиці. 

Читайте: "Цей рагулізм треба припинити", – франківці відрегували на проект реконструкції вулиці Тринітарської від мера

Панчишин запропонував реставрацію – у кількох вимірах: з пристосуванням, з адаптацією та залучення до проекту оживлення вулиці внутрішнього простору будинків: 

"На ваше прохання схема "підходу" до об'єкта. Для Тринітарської спочатку треба виготовити обміри самої вулиці. Провести нову топозйомку. Потім виготовити паспорти і розгортки обох сторін вулиці. Тобто обміряти фасади, написати реставраційне завдання і провести аналіз тиньків і виготовити технологічну карту помалювання і реставрації кожного будинку зокрема. Отак зробили недавно на Мазепи тих кілька будинків на початку (5, 7, 9 і навпроти).

Потім треба провести розрізи самого тіла хідника і проїжджої частини і виготовити проект (якщо там є проблеми) всіх необхідних комунікацій. Але для цього потрібно мати комплексну картину мереж в цілій центральній частині.

В будь-якому випадку потрібно заглиблюватись нижче 1 метра для влаштування ливневої каналізації (ринви водостічні завести під землю доведеться). І вияснити, куди ту воду скидати. (Он на Фортечному не зробили так – то тепер будуть постійні проблеми з цоколями і потім підвалами і фундаментами). І спрогнозувати всі реставраційні роботи в майбутньому хоча б по вулицях Ринок, Тринітарська, Галицька (в цій частині) і Станіславська.

На Станіславській під дорогою є залишки підземель з фортечного періоду. Отже, слід і це врахувати. 

Потім визначити всі технології використання прилеглих будинків і їх внутрішніх просторів. І все це пов'язати в один проект.

Тому я вважав би за доцільне спочатку (в будь-якому випадку) починати з реставрації будинку Ринок, 5 на всю парцелію і з будинком Тринітарська, 6. Від них в першу чергу залежить стан, функціонування і характер всього кварталу.

Тринітарська, 6 зараз відновлюють (проводиться ревалоризація). А потім поступово, паралельно розгортки і тинькувати всі решта будинків.

Звісно, реставрувати покриття дорожне і хідника.

Очевидно, ліквідовуючи сходи, продумати влаштування входів у перший поверх там, де це доцільно.

Врахувати необхідність влаштування літніх майданчиків для різних можливих кнайп і шантанів. Звісно, зручно б було для цього використати внутрішні простори, де це можливо.

Проаналізувати, хто і який користувач, і окремим проектом розробити рекомендації щодо вивісок або відразу їх виконати під одним контролем для тих, хто вже є користувачем.

Словом, коротко – Реставрація з пристосуванням Ринок, 5. Кутовий Ринок, 8 (частину від Тринітарської). Вирішення (реставрація + адаптація тих, що не пам’ятки) фасадів. Реставрація покриття і водовідвід". 

З власних джерел КУРСу стало відомо, що Департамент архітектури і містобудування Івано-Франківська не має стосунку до проекту, що його в себе на сторінці показав мер Руслан Марцінків. 

Фото  Ігор Панчишин

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: