fbpx

Рецепти довголіття від 100-літньої Анни Костюк з Надвірнянщини

Стиль життя 12:42, 11.02, 2016

10 лютого мешканка села Білі Ослави Надвірнянського району Мокрина Анна Костюк відзначила свій 100-літній ювілей.

Історію життя та рецепти довголіття від Мокрини Євдокіївни Костюк у Фейсбук розповіла надвірнянська активістка Тетяна Пришляк. 

Мокрина Євдокіївна, або Анна, як її зовуть односельці, народилась в Білих Ославах, тут одружилась, народила і виховала дітей, дочекала онуків. Зустрічає свій столітній ювілей в колі правнуків та праправнуків. За місяць, як Бог поможе, дочекає тринадцяту праправнучку.

31 рік тому, 21 січня поховала свого чоловіка Петра. Відтоді він їй інколи сниться весь в "косицях" і каже: "Ти не уявляєш, як мені тут добре". До себе не кличе, каже ювілярка. Отже, ще не час…

Про своє довголіття каже, що Бог загубив її книжку, тому не забирає.

Рецепт від Мокрини Євдокіївни, як прожити всі 100 років:
1. Не вживати алкоголю (ювілярка ніколи не вживала спиртного);
2. Не їсти м'яса (не споживає вже 40 років);
3. Їсти звичну та просту їжу (раціон невибагливий: каші, молоко кисле й солодке, інколи картопля);
4. Не їсти або практично не їсти хліба;
5. Творити добро;
6. Любити усіх;
7. Дякувати Богу за кожен прожитий день та пережиту ніч.

Анна Костюк прожила нелегке життя. Пам'ятає два голодних роки, коли було тільки три продукти: сіль, вода, молоко.

Пам'ятає, як ховала рідних: маму в 14 років, сестер та братів, дітей, онуків…

Добре пам'ятає війну. Як чоловік пішов воювати, а вона залишилась з дитиною сама.

Як вісім років страждала від кровотечі, а потім сама себе вилікувала відваром із смоли смереки, яку пила майже рік "від третої до другої Матки".

Як врятувала від голодної смерти родину сільського ксьонзда.

Як вишивала для "кнєгинь" та "кнєзів" (молоду й молодого) з усього села. Сама вийшла заміж в 24 роки, нареченому Петру було 25. Собі й своєму "князю" сорочку вишивала сама. Інакше тоді не прийнято було. Вишивати доводилось вночі при каганці, бо ж вдень було багато роботи по господарству.

Як не прийнято було в жидів купувати хліб (а тільки в них були млини, магазини).

Добре пам'ятає, як німці винищували євреїв, а ті казали: "Нами розчинєют, а вами місити будут".

І таки місили… і німці, і перші та другі совіти, і поляки колись…

Та нині ювілярка при доброму здоров'ї та гуморі ділиться своєю життєвою мудрістю з правнуками та праправнучками, які обсіли бабусю, як горобці.

 

 

Сьогодні дізналась рецепти довголіття від Мотрини Євдокіївни Костюк із с.Білі Ослави, Надвірнянського району , яка саме нині відзначила свій 100-літній ювілей.Мокрина Євдокіївна, або Анна, як її зовуть односельці, народилась в Білих Ославах, тут одружилась, народила і виховала дітей, дочекала онуків. Зустрічає свій столітній ювілей в колі правнуків та праправнуків. За місяць, як Бог поможе, дочекає тринадцяту праправнучку.31 рік тому, 21 січня поховала свого Петра. Відтоді він їй інколи сниться весь в "косицях" і каже:"Ти не уявляєш, як мені тут добре". До себе не кличе, каже ювілярка. Отже, ще не час.. Про своє довголіття каже, що Бог загубив її книжку, тому не забирає.А ось рецепти від Мокрини Євдокіївни:1. Не вживати алкоголю ( ювілярка ніколи не вживала спиртного);2. Не їсти м'яса ( не споживає вже 40 років);3. Їсти звичну та просту їжу ( раціон невибагливий: каші, молоко кисле й солодке, інколи картопля);4. Не їсти, або практично не їсти хліба;5. Творити добро;6. Любити усіх;7. Дякувати Богу за кожен прожитий день та пережиту ніч.Мокрина Євдокіївна прожила нелегке життя. Дуже багато розповідає про своє життя в деталях. Пам'ятає два голодних роки, коли було тільки три продукти: сіль, вода, молоко.Пам'ятає як ховала рідних: маму в 14 років, сестер та братів, дітей, онуків…Добре пам'ятає війну. Як чоловік пішов воювати, а вона залишилась з дитиною сама.Як вісім років страждала від кровотечі, а потім сама себе вилікувала відваром із смоли смереки, яку пила майже рік від третої до другої Матки.Як врятувала від голодної смерти родину сільського ксьонзда.Як вишивала для кнєгинь та кнєзів ( молоду й молодого) з усього селаЯк не прийнято було в жидів купувати хліб ( а тільки в них були млини, магазини )Добре пам'ятає, як німці винищували євреїв, а ті казали :"нами розчинєют, а вами місити будут"І таки місили… і німці, і перші та другі совіти, і поляки колись…Та нині ювілярка при доброму здоров'ї та гуморі ділиться своєю життєвою мудрістю з правнуками та праправнучками, які обсіли бабусю як горобці.

Опубліковано Танею Пришляк 10 лютого 2016 р.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: