fbpx

Режисер фільму "Легенда Карпат" врятував у Франківську життя дитині, яка потрапила в ДТП

Суспільство 10:50, 07.02, 2018

В інтерв'ю на презентації фільму "Легенда Карпат" режисер Сергій Скобун розповів про зйомки та надзвичайні випадки, які трапилися під час них.

У столичному кінотеатрі "Оскар" 30 січня 2018 року відбулася презентація та прес-конференція фільму "Легенда Карпат" режисера Сергія Скобуна. Героїчна сага розповідає про ватажка визвольного руху карпатських опришків XVIII століття Олексу Довбуша. У фільмі він уособлює закони гір і є справжнім втіленням справедливості. В прокат стрічка вийде 29 березня. 

Режисер розповів, пише UaModna, що історичних джерел небагато, тому за основу сценарію брали одну з легенд, яких якраз дуже багато в Карпатах. Джерелами при написанні сценарію були переважно розповіді гуцулів, з якими контактували під час виробництва фільму. Вагомий внесок у цей процес зробив і буковинський мольфар, етнограф та історик Іван Сінгур, зазначив режисер.

"Весь знімальний процес – то є велика пригода. Вся творча група пройшла через небезпеку, безліч травм, недоспаних ночей та випробувань на витривалість", – розповів він.

І поділився "містичною історією", яка сталася в Івано-Франківську:

"Для мене містичною була історія, коли зимові зйомки було зірвано через негоду: у горах пішов дощ, тому виконавець головної ролі Валерій Харчишин, який зранку прилетів з Києва, не мав змоги зніматися і його подорож виявилася марною. Щоб якось компенсувати цей форс-мажор, я зголосився відвезти Валерія до Івано-Франківська, хоча мені було абсолютно не по дорозі.

Коли ми виїжджали з міста, то побачили, як дві машини на шаленій швидкості зіштовхуються і одну з них викидає на поле, ще й через стовби пилу і пластмаси нічого не було видно. Ми зупинились і побігли до машини в полі, вона була понівечена, на пердніх сидіннях живих не було, а під заднім сидінням лежала 2-річна дитина, вся в крові. Не знаю чому, якось імпульсивно я взяв цю дитину на руки і ми на шаленій швидкості повернулися до міста у пошуках лікарні. Не знаю, скільки часу минуло, але для нас то була вічність… Дитина то дихала, то ні, то слабко плакала, то хрипіла – це був жах! Франківські лікарі дуже швидко відреагували, мобілізувались та почали реанімацію. До нас вийшов черговий лікар. На питання про вік, ім'я та хлопчик це чи дівчинка ми відповісти не змогли, сказали лише, що знайшли дитя серед поля. Взявши номер телефону лікаря, ми повернулися до машини дуже пригнічені.

На місці ДТП вже було багато людей і поліції, я знайшов старшого офіцера і повідомив йому, що в машині була дитина, яку ми відправили до лікарні.

Згодом я зателефонував до чергового лікаря. Тільки-но він впізнав мене, почав дякувати за те, що ми встигли привезти дитину. У хлопчика була серйозна травма голови і стався набряк мозку, що тиснув на центр дихання. За кілька хвилин маля могло відключитись. Але ми встигли! Це було справжнє щастя!

Зранку я подзвонив до Харчишина, аби дізнатись, як він долетів до Києва, а він поскаржився на поганий сон. Уночі Валерію наснилося, що він на руках носить маленького Довбуша і рятує його. Він сказав, що прокинувся від власних сліз і не розумів, що це означає. Я відповів, що знаю значення його сну, і розповів свою історію. Валерій почав плакати і відповів, що його подорож була не даремною, він дуже щасливий, що завів нас до Франківська, а потім подався тією дорогою. Наш таймінг був так побудовано, що ми опинилися у потрібну хвилину у потрібному місці, а ціна цього таймінгу – життя дитини!"

Нагадаємо, роботу і підготовку до зйомок телевізійного серіалу "Олекса Довбуш – Легенда Карпат" почали ще восени 2014 року. Серіал знімали у гуцульських Карпатах та на Буковині – як українській, так і румунській її частині. У червні 2016 року у мережі з’явився другий трейлер серіалу про карпатського опришка Олексу Довбуша. У травні минулого року у рамках 70-го Каннського кінофестивалю окремо презентували трейлер і фрагмент фільму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: