fbpx

Рік роботи Івано-Франківської облради: 6 депутатів можуть втратити мандати

Політика 15:31, 11.03, 2017

По два кандидати на відкликання мають "Свобода" та "Батьківщина". Заступниця міністра Насалика та директор Бурштинської ТЕС можуть скласти повноваження. Кандидат на відкликання від "Самопомочі" Сергій Коцюр сам хоче скласти мандат. Але рада за це не голосує.

Якщо депутат місцевої ради пропускає понад половину засідань комісій чи сесій, його можна позбавити мандата. Про це йдеться в Законі України “Про статус депутатів місцевих рад”, нагадує ЧЕСНО.

В Івано-Франківській обласній раді, крім депутата, який хоче скласти повноваження, нараховується 6 кандидатів на відкликання із загального складу у 84 депутати. Всі шестеро пропустили понад 50% засідань постійних робочих комісій обласної ради.

Найзатятішим прогульником серед депутатів облради виявився представник “Батьківщини”, директор “ДТЕК Західенерго“, який керує Бурштинською ТЕС, Андрій Шувар. Депутат відвідав лише одне із 8 засідань комісії з питань ЖКГ.

1

Ще один депутат від “Батьківщини” Дмитро Грицюк зі Снятина теж потрапив до кандидатів на відкликання через пропуски засідань комісії з питань аграрної політики та земельних відносин. До того, як Грицюка обрали до обласної ради, він був депутатом Снятинської районної ради.

“Пропустив засідання комісій через відрядження. Але я добре орієнтуюсь в аграрних питаннях і завжди тримаю все на контролі”, – зазначив Грицюк, який відмовлятися від мандата не планує.

Закон не передбачає жодних поважних причин для пропусків засідань. Депутата, в якого не виходить представляти інтереси виборців і брати участь в обговоренні та голосуваннях, можна замінити без перевиборів.

Сергій Коцюр теж у списку на відкликання. Однопартійка Коцюра по “Об’єднанню “Самопоміч” Марія Ткачук вимагала від нього скласти мандат, оскільки він нібито не може обіймати посаду заступника міського голови Коломиї і бути одночасно депутатом облради. У своїй аргументації Ткачук посилається на рішення суду. Але закон поєднувати мандат депутата і посаду заступника в іншій раді не забороняє. Головне, щоб депутат в одній раді не мав мандата депутата і заступника голови, який входить до виконкому.

Представниця “Самопомочі” хоче зайняти місце Коцюра в раді, оскільки за рейтингом вона наступна.

Депутат, якого позбавляють мандата з однієї причини, як виявилося, став кандидатом на відкликання. Він пропустив понад 80% засідань комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО.

“Ситуація склалась таким чином, що я обіймаю посаду заступника міського голови. ТВК уже прийняла рішення про відкликання мене як депутата, однак за таке рішення повинна проголосувати сесія обласної ради. Однак питання на сесію так і не було винесене. Я уже давно готовий скласти повноваження депутата, але рішення сесії нема”,  зазначає у коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО Коцюр.

Ситуацію з відкликанням Сергія Коцюра підтвердив і керівник фракції “Самопомочі” в обласній раді Тарас Виноградник:

“На сайті ЦВК, якщо ви подивитесь, Сергія Коцюра уже немає як депутата обласної ради. Є лист від ОВК до голови обласної ради про те, що Сергій Коцюр вже не є депутатом. За ним заходить Марія Ткачук. На жаль, голова обласної ради постійно ігнорує ці листи. На президії обласної ради, яка в нас була 6-го числа (березня  авт.), я порушив це питання для винесення його на порядок денний. Голова обласної ради погодився зі мною і включив його у порядок денний”.

Ще один заступник міського голови пропускає засідання постійної робочої комісії. Мова йде про Миколу Вітенка, депутата обласної ради від ВО “Свобода”, який є заступником міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Вітенко пропустив 6 із 8 засідань комісії з питань житлово-комунального господарства.

“Засідання я пропускав через те, що працюю заступником міського голови Івано-Франківська. Однак я завжди в курсі подій, і моя відсутність на мою роботу депутата не впливає. Я вмію поєднувати обов’язки”,  каже Вітенко.

З огляду на те, що Вітенко став кандидатом на відкликання, виходить, що поєднувати обов’язки у нього зовсім не виходить.

Однопартієць Вітенка  “свободівець” Богдан Соляник пропустив майже 70% засідань бюджетної комісії. В раді є членом комісії з питань бюджету, 67% засідань якої пропустив. Окрім комісій, Соляник має ще 41% пропусків сесійних засідань ради.

Протягом двох тижнів депутат ігнорував дзвінки журналістів.

Представниця “Солідарності” Галина Карп пропустила понад 50% засідань комісії з питань бюджету. Окрім цього, вона прогулює й сесійні засідання. Під час місцевих виборів 2015 року Карп очолювала департамент фінансів Івано-Франківської ОДА. У травні минулого року у місцевих ЗМІ поширилась інформація про те, що вона може зайняти посаду заступника голови облради. Проте цього так і не сталось. Натомість 22 липня Галину Карп призначили першим заступником міністра енергетики та вугільної промисловості.

На дзвінки журналістів депутатка так і не відповіла.

Окрім депутатів, які кількістю своїх прогулів ризикують залишитись без мандата, є ряд таких, які пропустили від 25 до 50% засідань комісій або сесійних засідань ради. Так, уже чинний народний депутат Віктор Шевченко, ще будучи депутатом обласної ради від УКРОПу, прогуляв 3 із 7 сесійних засідань.

Ось ті депутати, хто потрапив до лав прогульників:

2

Якби депутат від БПП Юрій Мазур, який працює головою Долинської РДА, пропустив хоча б одне засідання, він став би кандидатом на відкликання. У нього рівно 50% прогулів засідань комісій з питань ЖКГ.

У приймальні Мазура в Долинській РДА повідомили, що його не цікавить спілкування з журналістами.

Майже аналогічна ситуація з прогулами у представниці “Самопомочі” Оксани Мельниченко. Її не було майже на 50% засідань бюджетної комісії. Депутатка працює першим заступником Державної податкової служби в Косівському районі.

“Мені здається, що дані про мої пропуски комісії не відповідають дійсності. Нас в “Самопомочі” також контролюють, тому якщо я пропускала засідання комісії, це було з поважних причин. Я активно працюю як депутат і в тому числі в бюджетній комісії”,  коментує Мельниченко.

Громадський рух ЧЕСНО наголошує, що всі дані отримані від облради офіційно як відповідь на інформаційний запит. Також, якщо звірити протоколи комісії облради з питань бюджету, фінансів та податків, то дані підтверджуються.

Обраний депутатом обласної ради від партії “Воля” Михайло Якимчук пропустив 41% сесій. У березні минулого року Якимчук вийшов з партії, однак депутатом ради залишився.

“Я можу відповісти за кожен свій пропуск. Я був відсутній на чотирьох засіданнях. На першому мене не було через хворобу, відповідну довідку я надавав в обласній раді. Наступне засідання пропустив через відрядження. Іще два засідання пропущені через моє перебування за кордоном, на що є відповідні відмітки в закордонному паспорті”,  пояснив Якимчук.

Нагадаємо, що поважних причин для пропуску засідань комісій законодавство не передбачає  робота в комісіях є обов’язком депутата.

Михайло Торб’як, голова комісії з питань депутатської діяльності, етики та регламенту, дав коментар стосовно того, що робитимуть з прогульниками та кандидатами на відкликання:

“Ми зараз збираємо всю інформацію, плануємо роботу комісії і будемо працювати. Поки що нічого нікому не рекомендувати, бо були свята, була сесія по бюджету, а от зараз будемо планувати роботу комісії і працювати”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: