fbpx

Жінки, що курять, в 7 разів частіше хворіють на рак шийки матки, - обласний онкогінеколог. ВІДЕО

Здоров'я 13:02, 19.04, 2019

Щороку рак шийки матки, що його викликає вірус папіломи людини, діагностують у 5 тис. українок. Помирають кожного року від цієї онкології майже 3 тис. жінок. Івано-Франківськ - друге місто в Україні, яке розпочало вакцинацію проти небезпечного захворювання.

Обласний експерт з онкогінекології, заввідділом Прикарпатського діагностичного центру Степан Долик зазначив, що із тих жінок, які захворіли на рак шийки матки, впродовж року помирають приблизно 15%.  

На Прикарпатті захворюваність трохи нижча, ніж в Україні, констатує лікар. Щороку з новим діагнозом на облік беруть в середньому 150 жінок.

"Це настільки агресивне і швидке у розвитку захворювання, що краще його попередити, аніж лікувати і мати справу з наслідками. Тим більше, що це можливо і залежить тільки від нас. ВООЗ, наприклад, поставила собі за мету до 2040 року знищити причину захворювання з дорпомогою щеплень", – розповів Степан Долик. 

В групі ризику, за його словами, молоді жінки, що рано розпочали активне статеве життя. За статистикою – 52% у віці 15-16 років уже мають досвід статевого життя, при чому від 18% до 23% мають від 2 до 5 партнерів. 

Головний фактор ризику – часта зміна партнерів.

Чоловіки переважно переносять вірус, не хворіючи, зазначає лікар. А в ранньому віці дівчатка є особливо до нього вразливими в силу неповної сформованості статевих органів. 

"Ну і куріння. Ми ставимо молодим жінкам три питання: коли почали статеве життя, скільки мали партнерів і скільки курите сигарет в день, – пояснює медик. – Ті жінки, що курять в 7 разів більше хворіють на рак шийки матки. При курінні змінюється структура слизових і шийка стає більш вразливою, вт.ч. і до вірусу папіломи людини".  

Ще одна група ризику – жінки віком від 55-років, які два роки і більше не були на огляді. "В цій категорії 65% раку", – каже лікар.

За його слвами, профілактика складається з двох напрямків – первинна, тобто вакцинація, щоб не допустити раку, і регулярні обстеження з цитологічними аналізами на атипові клітини. 

Вакцинацію слід проводити, радить спеціаліст, до сексуального дебюту. Але в принципі щеплення можна робити в будь-якому віці.

"Якщо говоримо про дівчаток, то краще до 14 років, бо треба пройти щеплювання двічі впродовж півроку, – додає Долик. – Це забезпечує захист від ракових та передракових станів як мінімум на 20 наступних років". 

Після 15-ти років і старшим слід отримати щеплення тричі – з повторенням через місяць і через півроку. 

Вакцини слід питати у жіночих консультаціях чи безпосередньо у лікаря, в якого спостерігається жінка. 

На всю Івано-Франківську область на 2019 рік замовили 750 вакцин. Вартість курсу з трьох щеплень – трохи більше 2 тис. грн. 

Для порівняння, вартість лікування раку шийки матки – від 100 тис. грн., йдеться в програмі ТРК Карпати. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: