fbpx

"Рівно через 100 років історичні події повторюються" – в Україні зняли фільм до сторіччя бою під Крутами

Наша історія 10:59, 20.01, 2018

На Київщині – просто посеред поля біля села Підгірці – вчора знімали фінальну сцену історичного екшену "Крути 1918. Захист". 100 років тому, 29 січня 1918-го, поблизу станції Крути на Чернігівщині відбувся бій між армією УНР та загонами червоногвардійців.

Події під Крутами, а саме – боротьба молоді за незалежність держави – перегукуються із сьогоденням. Тоді загинуло близько сотні студентів і гімназистів. 27 з них потрапили до полону і були замордовані. У стрічці, яка нагадує про подвиг молодих українців, герої фігурують під вигаданими іменами, йдеться в сюжеті "5 канал". 
Євген Ламах виконує одну з головних ролей стрічки – Андрія Савицького. Це молодший з синів генерала. Студент-картограф за сценарієм воює проти рідного брата. Той – кадровий військовий, який перейшов до лав Червоної армії.

"Він каже, що йому не потрібна війна, що в нього є сім'я. Батько й брат – військові, і йому цього вистачає і вдома… А він хоче бути картографом. У нього (героя) є ціль, до якої він прямує. Але через деякі події він все-таки вирішує піти і захищати, як "кожен громадянин має захищати свою свободу", – розповідає актор Євген Ламах.

На тлі родинного конфлікту йде війна, яка, за словами режисера, ілюструє трагедію 100-річної давнини. Сценарій фільму почали писати ще десять років тому, однак втілити ідею змогли лише  зараз.

"Рівно через 100 років історичні події повторюються, тому саме зараз фільм став таким актуальним. І навіть те, що відбувається на майданчику, – ви бачите, які погодні умови, – вони такі самі, бо ми знімаємо саме тоді, коли відбувався бій", – каже автор ідеї та сценарію фільму "Крути 1918. Захист" Костянтин Коновалов.

Знімати стрічку почали ще восени. Крім Київщини, знімали також у Черкаській області, в Київській фортеці, а в Межигір'ї зобразили Париж. Бюджет фільму – 52 мільйони гривень, хоча режисер хотів би більше.

"Хочеться використати більше техніки, піротехніки, масовки. Хочеться знімати не три-чотири хвилини на день, а "точити" кожен кадр", – пояснює режисер фільму Олексій Шапарєв.

Стрічку глядачам планують показати в жовтні. Обидва брати Савицькі  – Олекса та Андрій – змагатимуться  між собою за майбутнє держави і за кохану дівчину. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: