fbpx

Роксолана Сьома презентувала у Франківську антидетектив із нетиповими любовними лініями

Культура 16:29, 20.04, 2017

Журналістка і письменниця Роксолана Сьома представила франківським читачам свій новий роман «Голова».

Відома франківська журналістка, яка вже тривалий час живе і працює в Києві, Роксолана Сьома приїхала до Івано-Франківська з презентацією своєї другої книги. «Важливо побувати в рідному місті, бо тут мої друзі, колеги, рідні, і завжди товариство та місто дає підтримку», – каже Роксолана.

Свій роман «Голова» авторка означує як антидетектив, хоч перші читачі називають його любовним романом. (Фрагменти книги письменниця викладала на своїй сторінці у Фейсбук, і текст ще до втілення у папері прочитали чимало франківців).

Любовним називають роман, можливо, тому, що в книзі переплетені три нетипові історії любові, погоджується і сама письменниця. І якась із них врешті приводить одного з героїв до смерті, а читачів – до бажання розслідувати вбивство. Відрубана голова героя з`являється в холодильнику наприкінці роману – звідси «антидетектив». Авторка зумисне залишає фінал максимально відкритим, щоби читач самотужки вираховував, якщо захоче, кому ж прийшло в голову відплатити герою таким чином. А причини прибрати його є аж у трьох дійових осіб.

Врешті, роман – про відплату, зазначає письменниця.

«Не так важливо, хто вбив героя, як те, за що його вбили», – наголошує Роксолана Сьома.

І розповідає, що одного ранку у своїй квартирі побачила в холодильнику голову свого чоловіка. Абсурд, що намарився спросоння, тривалий час не давав спокою, обростав сюжетом, і врешті став текстом. І хоч роман цілком вигаданий, наполягає письменниця, сюжет книги про вчинки і їхні наслідки цілком чи частково накладається на життя кожного.

«Йдеться про те, що кожне життя, навіть добре, пристойне, цілком розмірене і традиційне, з часом накопичує багаж таких вчинків, які стають проблемою і можуть несподівано вибухнути покарою», – розуміє авторку модератор презентації, письменник Тарас Прохасько.

«Книжка є якісною і дуже цікавою. До того ж мене у ній зачарувала якась дивовижна напівсленгова «опущеність» письма. При тому, що книжка є серйозною. Серйозні речі про серйозне ставлення до серйозного життя. Це є та література, яку легко читати, хочеться читати, з якою приємно бути. Ця книжка дуже добра. Повністю вважав би закінченим те, що сьогодні можна зробити, якби ви повірили моїй рекомендації і прочитали її», – ділиться враженнями від роману Роксолани Сьоми «Голова» Тарас Прохасько.

Зовсім недавно Роксолана Сьома завершила свою третю книгу. Роман «Суміжні світи», за її словами, також про гігієну душі. «Це проблема, яка мене цікавить в даний момент», – залишає знову ж таки відкритий фінал авторка. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: