fbpx

Роман Мельник: "Лікарі навчили людей, що треба платити, і ми не встидаємося цього, бо не маємо іншого виходу"

Суспільство 15:00, 09.09, 2014

Директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Мельник каже, що бюджетних коштів на медицину області катастрофічно не вистачає. Тому лікарі змушені шукати кошти поза бюджетом.

Про це він заявив на нараді щодо реформування охорони здоров'я.

За словами Мельника, в бюджеті не вистачає коштів на фінансування основних заходів – на гемодіаліз, ліки від цукрового діабету та імунодепресанти.

"У зв’язку з ростом долара, а більшість препаратів є іноземного походження, та уведення 7% ПДВ ситуація, звичайно, катастрофічна (з 1 квітня 2014 року ліки продаються з нарахуванням ПДВ за ставкою 7% – КУРС)", – сказав Мельник.

Він проінформував, що на фінансування медичних програм в область з державного бюджету надходить біля 50 млн гривень.

"До "скачка" долара на гемодіаліз в області виділялося біля 25 млн гривень, біля 15 млн гривень – на цукровий діабет і 7 млн гривень – на імунодепресанти. Залишається кілька мільйонів на всі решта потреби – онкодиспансер (на хіміотерапію), кардіодиспансер, перинатальний центр, де завжди нас звинувачують, що в нас всі пологи платні", – сказав головний лікар області.

Зокрема, на перинатальний центр виділили 350 тисяч гривень на рік.

"За ці кошти ми закупляємо тільки кровозупинні апарати. Практично вісім років жодного апарату для реанімації новонароджених не було закуплено. Обладнання в перинатальному центрі пропрацювало три терміни", – повідомив Роман Мельник.

Тому лікарі, за його словами, змушені вишукувати позабюджетні кошти. Так, за перше півріччя до обласного департаменту охорони здоров’я надійшло 28 млн гривень.

"Звичайно, ми з вами знаходимося в тій ситуації, коли лікарі навчили людей, що треба платити, і ми не встидаємося цього, бо не маємо іншого виходу. Люди навчені, що вони готові платити, лікарі готові ділитися з державою. Тому досить нас вже називати найбільшими корупціонерами і хабарниками. Але ми ж не винні, що держава не може врегулювати момент: коли люди хочуть платити, лікарі хочуть ділитися, а держава не може врегулювати цей момент. Де ми з вами тут винуваті?" – звернувся Мельник до колег-лікарів.

Він додав, що лікарів "по руках і ногах" зв’язує законодавство, згідно з яким медицина повинна бути безкоштовною.

"І хоч кричи "караул!" Платні послуги – це тільки у вигляді благодійних внесків. А благодійні – це не є чітка ціна. Нам би, звичайно, було б добре, щоб ми вирахували ціну послуги, заплатили в касі закладу – і чистий спокій", – міркує керівник департаменту охорони здоров’я ОДА.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: