fbpx

Роман Юрія Андруховича став переможцем Книги року BBC 2018

Культура 09:17, 15.12, 2018

Переможцем Книги року BBC 2018 став відомий прикарпатський письменник Юрій Андрухович з романом "Коханці Юстиції", що виданий наприкінці 2017 року.

Переможець у номінації "Есеїстика – 2018" – Андрій Бондар із книгою "Церебро", тоді як найкращою дитячою книгою журі визнало "Мері" Сашка Дерманського.

КУРС писав про новий роман Юрія Андруховча, початок якому було покладено 27 років тому і який склали вісім з половиною історій про негідників. Роман вийшов у чернівецькому видавництві "Meridian Czernowitz". Відтак перша презентація у форматі автограф-сесії відбулася у Чернівцях наприкінці грудня минулого року. 

У рідному Івано-Франківську презентації "Коханців Юстиції" довелося чекати півроку. Вона відбулася в рамках фестивалю "Porto Franko".

За словами автора, "Коханці Юстиції" – про "гідних негідників". Книга розповідає про несправедливість справедливості. Родинно-побутові і політичні вбивства, зґвалтування і грабунки, розбещення малолітніх і загадкове відокремлення голови, ідейні зради і зради заради ідеї, закладені різним дияволам душі й не завжди справедливі, але часто жахливі покарання. 

Багато з описаних подій відбуваються в Івано-Франківську / Станіславі, а більшість персонажів мають реальні прототипи або ж є героями міських легенд. Юрій Андрухович грається із версіями, вправно жонглює фактами і вигадкою, підкидаючи читачу різноманітні можливості перебігу подій та один із можливих варіантів правди.

У лютому міністр культури Євген Нищук запропонував екранізувати книжку. Однак Юрій Андрухович зазначив, що особисто йому така пропозиція не надходила.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: