fbpx

"РУХ НОВИХ СИЛ – проти знищення Дністра", – Тетяна Пришляк

Політика 14:39, 19.04, 2018

Мешканці сіл Городниця, Передівання, Незвисько, Чернелиця, Котиківка, Хмелева, Уніж, Монастирок, що на Городенківщині, категорично виступили проти будівництва каскаду ГЕС на Дністрі. Своє обурення громади висловили під час зустрічі з представниками ПрАТ "Укргідроенерго", що відбулася в Городенці.

Люди кажуть, не дозволять затоплювати свої села і знищувати Дністер. Науковці теж б'ють на сполох. Мовляв, шкода, яку будівництво шести ГЕС принесе Дністру, значно більша від їхніх прибутків. Проти будівницта ГЕС на Дністрі, три з яких планували звести на Городенківщині, виступили й активісти РУХУ НОВИХ СИЛ.

"Дуже дивно виглядає, що сьогодні знову дискусія повертається в те саме русло, з чого все починалось. Ніби не було раніше прийнятих рішень обласних та місцевих рад про недопущення будівництва ГЕС, не було засудження громадськістю, екологами прийнятої урядом Гройсмана Програми розвитку гідроенергетики як такої, що прийнята з порушенням процедур і повинна була оскаржуватись у судах. Тому слушно висловлювались сьогодні учасники обговорень, що все це виглядає як шизофренія – місцева влада та громади категорично проти – ПАТ "Укргідроенерго" далі продовжує щось вивчати, напрацьовувати та оцінювати! Це повний абсурд! Будь-які дискусії, обговорення та витрачання коштів на це безумство потрібно припинити! Громади Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької областей не допустять знищення Дністра", – прокоментувала ситуацію координатор партії РУХ НОВИХ СИЛ в Івано-Франківській області Тетяна Пришляк.

"Всі наукові установи, яких не купили, сказали, що будівництво на рівнинних річках – це абсурд. Це приведе до великої шкоди довкіллю, і ще раз доводити це не потрібно. НПП втратять ландшафтне і біологічне різноманяття", – каже еколог Володимир Бучко.

Розповісти про поточну ситуацію у проекті будівництва ГЕС на Дністрі представників ПрАТ "Укргідроенерго" запросила місцева влада. До Городенківського будинку культури з'їхалися громади придністровських сіл Прикарпаття та Тернопільщини, громадські активісти, науковці. Однак презентацію люди відмовилися слухати, вигукуючи "Ганьба" та "Ні – будівництву ГЕС".

"Є офіційні висновки 10 проектних організацій і НАН України стосовно згубного впливу ГЕС в басейні Дністра. Там чітко прописано про наслідки та про затоплення. До зони руйнування можуть потрапити археологічні об'єкти, які прилягають до берегової лінії, внаслідок проведення земляних робіт або затоплення. Каскад Дністровських ГЕС матиме значний вплив на археологічну спадщину регіону",  зачитав висновки інституту географії НАН України громадський актівіст Володимир Гергелюк.

Активісти запропонували написати звернення до керівництва області та району про недопущення будівництва ГЕС та підкріпити його списком зібраних підписів.

"Ми приїхали сюди сказати категоричне "ні" забудові ГЕС на Дністрі. Ми за розвиток зеленого туризму, а не за його знищення",  зазначив сільський голова села Городниця Дмитро Коломийчук.

Натомість директор департаменту стратегічного розвитку ПрАТ "Укргідроенерго" Юрій Литвиненко  зазачив, що компанія лише хоче вивчити усі можливі впливи ГЕС на Дністер. А зустріч з людьми є інформативним заходом, а не публічним слуханням.

"Жодних об'єктів гідроенергетики не буде будуватися без дозволу громади і без належним чином проведеної оцінки впливу на довкілля",  запевнив Юрій Литвиненко.

Досі усі напрацювання були передпроектними, зазначив він. А будівництво ГЕС на Дністрі є частиною держпрограми розвитку енергетики.

Запитання журналістів, де ж саме будуватимуть ГЕС на Городенківщині, представник "Укргідроенерго" назвав провокативними та відмовився відповісти. Мовляв, не пам'ятає, які це села.

Відтак на зустрічі громади придністровських сіл дали чітко зрозуміти, що не дозволять будувати ГЕС поблизу своїх сіл і попросили представників ПрАТ "Укргідроенерго" до них більше не навідуватися.

Нагадаємо, боротьбу з будівництвом каскаду ГЕС на Дністрі активно вели депутати Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ".

За ініціативою депутата Ольги Галабали рада прийняла рішення ввести мораторій на таке будівництво.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: