fbpx

Руйнується стіна: спеціаліст обстежив пам'ятку на Грушевського, де обсипався фасад

Суспільство 18:40, 26.02, 2019

Вчора на вулиці Грушевського, 20 в Івано-Франківську обвалилася частина карниза триповерхового будинку. Сьогодні будинок обстежив представник Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківська.

КУРС писав, що на Грушевського у Франківську обсипався фасад пам'ятки архітектури 1895 року. 

Балансоутримувач – компанія "Балтія-Сервіс", повідомили в ДМАКС Івано-Франківської міськради. 

Сьогодні представник відділу охорони культурної спадщини Департаменту обстежив будинок. Попередній висновок про причини руйнування карниза – недбалість у догляді за конструкціями даху.

Зокрема, не було усунуто пошкодження водостічного горизонтального жолоба зі сторони головного фасаду, що привело до замокання стіни. Під впливом низьких температур вона замерзла, а після підвищення температури – розмерзлася, відтак сталося розшаровування.

Розшаровується як зовнішня штукатурка, так і саме "тіло" стіни, кладка. 

"З об'єктами культурної спадщини нашого міста проглядається системна проблема, коли мешканці і балансоутримувач не можуть дійти згоди у питанні утримання будинку. Що можна порадити? До прикладу, створити Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Така форма дозволяє власникам помешкань самим розпоряджатись фінансами й розставляти пріоритети в утриманні будинку. І місто не стоїть осторонь, готове допомагати ініціативам щодо спільного фінансування подібних робіт.

Два роки тому в Івано-Франківську прийняли зміни до програми модернізації житлового фонду. Окремим пунктом винесли співфінансування капітальних ремонтів ОСББ. Це стосується різного виду робіт: ремонту мереж, покрівлі, заміни вікон тощо. Прикладом такого є капремонт даху, який зараз триває на вул. Грушевського, 40", – рекомендують в ДМАКС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: