fbpx

Ринок наречених. Як через війну та нестабільність українки все частіше наважуються на шлюби з іноземцями

Суспільство 11:49, 10.02, 2018

Рятуючись від бідності, нестабільності та війни, українки все частіше виходять заміж за іноземців. За останні десять років частка змішаних шлюбів у країні зросла у два рази.

У цілому кількість шлюбів в Україні за останні десять років скоротилася майже у півтора рази. Однак кількість укладених союзів українок з іноземцями зростає. У 2008 році в країні зареєстрували 11,4 тис. змішаних весіль, а у 2017-му – вже 15,5 тис. Тобто якщо у 2008 році з іноземцями укладався кожен 30-й шлюб, то у 2017-му – кожен 15-й, пише Новое Врємя.

Змінилися також уподобання наречених за країнами походження женихів. Якщо 10 років тому понад 60% "зовнішніх" кавалерів становили вихідці з СНД, то зараз найбільше азіатів – майже 40%, європейців – 31%, потім ідуть вихідці із країн Африки, Америки, Австралії та Океанії.

1

"Змішаним шлюбам сприяє безліч факторів, – говорить соціолог Людмила Малес. – Ми бачимо розгалужену індустрію шлюбних агентств, ми бачимо, як жінки у соцмережах все частіше отримують недвозначні пропозиції від незнайомих іноземців ламаною англійською або російською. А головні чинники – це глобалізація і невисокий рівень життя в Україні".

Якщо раніше до агентств приходили по чоловіків переважно зовсім молоді дівчата модельної зовнішності, які шукали багатого покровителя за кордоном, то зараз іноземних женихів активно шукають жінки 35-50 років, у тому числі з маленькими дітьми від попередніх шлюбів.

Без шлюбних агентств

Заморський принц знайшов львів'янку Ярину Ціж прямо у неї вдома. Кілька років тому аргентинець Мартін Іполіто зупинився у Ціж по CouchSurfing-сервісу, за допомогою якого мільйони людей по всьому світу надають іноземним туристам своє житло для тимчасового проживання. Бурхливий роман вже за півроку закінчився весіллям, і Ціж переїхала до чоловіка. Перший час вона посилено відвідувала курси іспанської мови, басейн та спортивні секції, поки рік тому їй не вдалося влаштуватися на роботу у місцевий океанаріум Palma Aquarium.

"Я закохана в Мальорку, – із захопленням говорить про нове місце проживання українка. – Жити біля моря, із прекрасними пейзажами і без зими, як в Україні, було моєю мрією. До того ж тут усе стабільно, безпечно, прозоро і доступно".

Щоб знайти чоловіка з екзотичної Індонезії, українці Марині Наконечній до шлюбного агентства теж йти не довелося. Вона зізнається, що ніколи не думала про шлюб з іноземцем і спочатку не сприйняла серйозно залицяння свого майбутнього чоловіка Крістіана Талакуа, з яким познайомилася у відпустці у друзів в індонезійській Джакарті. Але наполегливість залицяльника принесла плоди – ось уже рік як Наконечна вийшла заміж і переїхала до чоловіка.

2

Українка Марина Наконечна зважилася переїхати до чоловіка в екзотичну Індонезію / DR

Незважаючи на щасливий шлюб, адаптація у незвичайній далекій країні виявилася для українки дуже болючою. Починаючи від інфраструктури – у майже 10-мільйонній Джакарті були відсутні тротуари, парки та місця для прогулянок, – і закінчуючи мовним бар'єром, тугою за ріднею в Україні і дивними звичаями, включаючи місцеву кухню. "У мене почалися проблеми зі здоров'ям, адже індонезійська кухня дуже гостра для нашого шлунка, – згадує Наконечна. – За довгий період "акліматизації" я перевірила на собі деякі місцеві лікарні та їхню медицину. Тоді мені хотілося втекти назад в Україну. Тепер я призвичаїлася готувати вдома сама, ми перейшли на здорове харчування".

Читайте повний текст матеріалу у свіжому номері журналу Новое Время №5 від 8 лютого 2018 року.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: