fbpx

Серед православних українців переважають "просто православні"

Суспільство 13:30, 10.04, 2015

Тільки в Галичині переважають греко-католики.

Згідно з результатами соціологічного дослідження, більшість опитаних українців (74%) відносять себе до православ’я, 8% – до греко-католизму, по 1% – до римо-католицизму і протестантських та Євангелічних церков. Просто християнами себе вважають майже 9% опитаних, не відносять себе до жодного з релігійних віросповідань 6%.

В регіональному розрізі в усіх областях найбільш поширеним є православ’я, окрім Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей, де більше половини сповідують греко-католицизм. Також греко-католиками себе вважають майже 20% мешканців Закарпаття. Римо-католицизм тут також зустрічається частіше, ніж в інших областях, – 7%.

Серед тих, хто вважає себе православними, відносна більшість (38%) відносять себе до Української православної церкви Київського патріархату, 20% – до Української православної церкви Московського патріархату, 1% – до Української автокефальної православної церкви, 39% – вважають себе просто православними.

До УПЦ (КП) найчастіше відносять себе на Заході та в Центрі України, до УПЦ (МП) – на Півдні та Донбасі. Тим не менш, навіть в південних і східних областях, крім Донбасу та Одещини, прихильників Київського Патріархату більше, ніж Московського. При цьому, чим далі на Південь і Схід, тим більше опитані схильні себе вважати просто православними і не відносити себе до жодної православної юрисдикції. Зокрема, найбільше таких у Кіровоградській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Сумській, Одеській, Донецькій та Луганській областях.

Дослідження проводили Центр соціальних та маркетингових досліджень SOCIS, Соціологічна група "Рейтинг", Центр Разумкова та КМІС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: