fbpx

Сергій Лещенко пропонує заборонити політичну рекламу на телебаченні

Політика 16:28, 13.10, 2014

Однією з перших змін, над якими працюватиме новий парламент, має стати заборона політичної реклами на телебаченні у передвиборчий період. У цьому переконаний відомий журналіст Сергій Лещенко, який балотується за партійним списком "Блоку Петра Порошенка".

Про це йшлося під час презентації його книги "Межигірський синдром. Діагноз владі Віктора Януковича" в Івано-Франківську.

Сергій Лещенко сподівається, що новообрані депутати працюватимуть у першу чергу над змінами виборчого законодавства, що дасть можливість поступово очистити парламент від представників олігархічних кланів та відкриє дорогу новим перспективним політикам.

Одним із найефективніших, але вкрай шкідливих для становлення демократичного суспільства способів маніпуляції виборцями є телевізійна політична реклама, вважає журналіст.

"Як молодим йти в політику, якщо весь медіапростір монополізований чотирма олігархічними кланами? Кожен клан ставить своїх людей в різні списки, щоб впливати на них зсередини, а за це дають знижки на телевізійну рекламу. В нас є проста відповідь – треба телевізійну рекламу для політичних сил заборонити. Партії викуповують години ефіру, під час яких крутять ролики, які викликають лише "дебілізацію" суспільства. Тут йде змагання не ідеології, а облич, зачісок, показують якісь вила, граблі, лопати. Людей сприймають за такий примітив, що мені інколи здається, наче Майдан був не в цій державі. Після Майдану політика мала б стати зовсім іншою", – зазначив Лещенко.

За словами Лещенка, якщо в Швеції на вибори витрачається 12 мільйонів доларів США, в Німеччині – близько 95 мільйонів, то в Україні – 2-3 мільярди. Щоб це змінити, потрібно приймати нові правила, насамперед прозорості видатків.

"Про це мало хто знає, але олігархи, які володіють телебаченням, вони не завжди дають гроші партіям, вони дають знижку на політичну рекламу. Вони не витрачають ні копійки, але отримують своїх людей у списку, начебто за рахунок знижки на рекламу", – розповів Сергій Лещенко.

Лещенко переконаний, що саме тому новий парламент одразу має взятися до створення нових правил для наступних виборів, у яких не повинно бути телевізійної політичної реклами.

До слова, цього року вартість однієї секунди рекламного часу на загальнонаціональному телеканалі “Інтер” протягом дня варіюється в межах 490-1704 грн в залежності від слоту, в якому транслюватиметься реклама. Вартість політичної реклами на телеканалі “Україна” (входить до складу “Медіа Група Україна” Рината Ахметова) становить 490-1704 грн за секунду. Реклама партії на телеканалі СТБ (входить до складу StarLightMedia Віктора Пінчука) обійдеться в 659-1873 грн за секунду ефіру. Розміщення реклами на “5 каналі” коштуватиме 15-45 грн за секунду. Політреклама на відносно новому телеканалі “Еспрессо ТВ” обійдеться в 36-48 грн за секунду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: