fbpx

І випаде солідний сніг: пожежники і газовики пояснили, як безпечно розпочати опалювальний сезон

Суспільство 11:27, 08.10, 2018

В Івано-Франківському обласному управлінні ДСНС прикарпатцям нагадали про необхідність перед початком опалювального сезону перевірити димохідно-вентиляційні канали.

В Управлінні ДСНС в Івано-Франківській області відбулася прес-конференція, присвячена скорому початку опалювального сезону. Про його особливості та безпечну експлуатацію обігрівальних пристороїв розповіли пожежники та газовики. Синоптики повідомили, якої зими чекати. 
"Зима цього року на Прикарпатті почалася досить рано. Зустріли її рятувальники на горі Піп Іван. Температура повітря складала -5 градусів, а сніговий покрив до 60 сантиметрів",  нагадав Володимир Чернецький, начальник УДСНС в Івано-Франківській області.
Володимир Фригович, начальник регіонального Гідрометеоцентру, зазначив, що синоптики очікують досить теплий жовтень.
"Завтра очікуємо ще теплішу погоду, без опадів. Найближчі 5-6 днів буде золота осінь. Температура 15-22 градуси вдень, вночі 5-10. Солідний сніг прогнозуємо у другій половині листопада",  додав він.
Чернецький констатував, що з приходом перших холодів рятувальники фіксують збільшення кількості пожеж. За жовтень зареєстровано 35 пожеж, загинули дві людини. Обидва чоловіки курили у ліжку. Найчастіше люди гинуть у нічний час, коли забувають вимкнути електронагрівальні прилади або коли розтоплять печі. Найбільше на пожежах гинуть пенсіонери. 
 
Ризик у тому, пояснив головний пожежник області, що більшість населення у селах використовує пічне опалення. На жаль, часто печі і димоходи належним чином не обслуговуються.
"Обережно ставтеся до себе, свого здоров'я, здоров'я близьких людей. Перевірте пічне, електричне опалення, не запалюйте вогонь з легкозаймистих речовин. Під час виникнення пожежі телефонуйте 112 і після того вже приступайте до гасіння пожежі",  звернувся Чернецький до мешканців області.

Ігор Височанський, технічний директор "Івано-Франківськгаз", зазначив, що за димохідно-венталяційні канали у приватних будинках відповідають самі власники, у багатоквартирних – управителі. Зараз в Івано-Франківській області лише 54% домоволодінь обстежили і привели до ладу свої димовенталяційні канали.
"Багато зараз випадків, коли люди самі перелаштовують системи газопостачання, не звертаючи уваги на правила безпеки. Будь-яка реконструкція можлива лише після консультації з газовиками. Минулого тижня ми були свідками, коли 66 квартир на Галицькій у Франківську залишились без газу. Чоловік, підключаючи газову колонку, сплутав трубу води з газовою. Зараз аварія вже ліквідована, усі мешканці будинку з газом, окрім цього чоловіка. Він не згідний зі штрафними санкціями", – проілюстрував свої слова Височанський.
Він нагадав, що використання побутових газових приладів та пічного опалення при зниженні температури та сильних поривах вітру, а також надмірних опадах вимагає постійного контролю наявності тяги у димових та вентиляційних каналах, в тому числі і в нічний час.
"Різкі зміни погодних умов можуть стати причиною виведення з ладу газових приладів з відведенням продуктів згорання в димохід і як наслідок  отруєння чадним газом",  пояснює технічний директор ПАТ "Івано-Франківськгаз". 
При сильних морозах і снігопадах газовики рекомендують проводити позаплановий огляд оголовків димових та вентиляційних каналів, чистити їх від снігу і льоду. Важливо, щоби цю роботу проводили спеціалісти, які мають відповідний дозвіл Держгірпромнагляду. 

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: