fbpx

Щоб уникнути дестабілізації в державі, Україні необхідно мати процедуру імпічменту президента. ВІДЕО

Політика 08:31, 12.01, 2018

Про це один із лідерів партії "Рух нових сил", народний депутат України Юрій Дерев'янко заявив в ефірі ОТБ "Галичина". Він зазначив, що у всіх розвинених країнах світу процедура імпічменту прописана в конституції та іншому законодавстві і реально працює. Суть механізму імпічменту полягає в контролі суспільства за своєю власною владою.

"Існують правові методи, коли будь-який президент в будь-якій країні розуміє, що порушення ним конституції, а в деяких країнах і моральних норм, може тягнути за собою запуск певної процедури. Цю процедуру здійснює певна слідча комісія, яка формується з парламентарів. В рамках роботи такої спеціальної слідчої комісії, яка має функції справжнього правоохоронного органу, відбувається розслідування тих чи інших фактів, які можуть бути пов'язані з порушенням закону найвищою посадовою особою – президентом. В Україні такою є 111 стаття Конституції України, яка передбачає, якщо президент вчинив державну зраду, він по процедурі імпічменту має бути відсторонений достроково від влади.

Однак в чому проблеми українського законодавства? В тому, що 111 стаття говорить вибірково про певні етапи цієї процедури. А зв'язати їх між собою, сформувати тимчасову слідчу комісію, зробити кроки, які мали бути прописані в інших законах, цього немає",  каже Юрій Дерев'янко. 

Відтак народний депутат зареєстрував наприкінці вересня минуого року законопроект "Про президента України і процедуру припинення його повноважень". В якому всі ці речі дуже детально прописані. Вони дають можливість парламенту, спираючись на норми Конституції, дуже швидко створити спеціальну тимчасову комісію, надати цій комісії певний статус і отримати результат. 

"Найголовніше і найскладніше,  каже Юрій Деревянко,  знайти той орган, який має право це розслідувати".

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: