fbpx

Шість порад франківських газовиків: як вберегтися від отруєння чадним газом

Суспільство 13:07, 02.01, 2018

Що слід зробити, аби не допустити отруєння вкрай небезпечним чадним газом при експлуатації газових котлів – поради фахівців.

Днями загибель в Івано-Франківську від чадного газу сімох людей, з яких четверо – діти, вразила всю країну. Поки слідчі з'ясовують обставини трагедії, ми звернулися до франківських газовиків за компетентними порадами, як запобігти такому лиху. 

Чадний газ (окис вуглецю) – особливо небезпечний отруйний продукт неповного згоряння палива (вугілля, газу, бензину), що не має ні кольору, ні запаху, ні смаку та легко змішується з повітрям. Чадний газ утворюється передусім через відсутність необхідної для горіння кількості повітря (або кисню). Щоб вберегтися від отруєння чадним газом, необхідно:

1

При користуванні газовими приладами забезпечити доступ повітря в приміщення.

2

В димових та вентиляційних каналах повинна бути тяга. Слід пам’ятати, що при вологій та вітряній, а також спекотній погоді тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга. Чи є тяга, кожний споживач може перевірити за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна.

Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно звернутися до балансоутримувача для виклику спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.

Нагадуємо, згідно з Правилами безпеки газопостачання, періодичні перевірки ДВК здійснюють спеціалізовані організації, які мають відповідні ліцензії. Відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватних будинках  на власників.

3

Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці і виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння, замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом. Тож власники димохідних котлів повинні пам’ятати: по-перше, тяга в димоході обов'язково повинна бути, і вона повинна бути нормальною. Інакше з'являється загроза отруєння чадним газом. По-друге, приміщення, в якому встановлений димохідний котел, обов’язково повинне мати приплив свіжого повітря.

4

Окрім того, при встановленні димохідних газових приладів необхідно встановити сигналізатор загазованості із клапаном-відсікачем. Крім подачі звуко-світлового сигналу про перевищений рівень загазованості, спрацьовує електромагнітний клапан-відсікач, який перекриває надходження газу.

5

Ще однією причиною нещасних випадків є самочинна газифікація, перестановка, заміна та ремонт газового обладнання. Проводити перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, вносити зміни в конструкцію газових приладів без погодження з газовим господарством категорично заборонено. Довіряти ремонт і установку газових приладів треба тільки фахівцям, які мають відповідні дозволи.

6

Категорично заборонено встановлювати вентиляцію із штучним спонуканням (примусові витяжки) в будинках, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння, замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні.

Дякуємо фахівцям "Івано-Франківськгазу" за допомогу в підготовці матеріалу

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: