fbpx

Шкільні лінійки на 1 вересня – пережиток совєтської традиції, – Супрун

Суспільство 19:25, 31.08, 2018

Шкільні лінійки на 1 вересня – пережиток совєтської традиції, від якого давно час відійти в українських школах. У розвинених країнах немає виснажливого вишиковування, стояння під сонцем або дощем, вислуховування безкінечних напутніх промов. Адже це шкідливо передусім з медичної точки зору.

В цьому запевняє очільниця МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбуці.

Щороку читаємо новини про те, що діти непритомніють на шкільних лінійках. Причому неважливо, чи проводяться вони на вулиці, чи у приміщенні. Адже натовп людей, стояння на одному місці, спека чи задуха погано впливають на здоров’я. У сонячну погоду дитина може отримати тепловий удар чи опік шкіри, знепритомніти, почати блювати, почуватись дезорієнтованою. Так само не додасть здоров’я стояння під дощем.

За будь-якої погоди  сонячної чи хмарної  є небезпечними ультрафіолетові промені, і їхня найбільша активність найчастіше припадає на час проведення шкільних лінійок. Всього 15 хвилин під їхнім прямим впливом збільшує ризик виникнення раку шкіри та деяких порушень зору. Тінь від дерев, парасольок, тентів тощо не забезпечує повного захисту від сонця.

Окрім фізичних негараздів від лінійок, вони також не на користь психічному здоров’ю. Скупчення незнайомців, та ще й з не зовсім зрозумілою метою, викликає у дітей стрес, особливо в наймолодших школяриків.

Тож МОЗ України однозначно не рекомендує проводити лінійки. Хіба не краще замінити їх цікавими, інтерактивними уроками?

Проте якщо лінійки уникнути неможливо, ось кілька порад, як мінімізувати ризики:

Передусім треба подбати про захист від пекучого сонця та теплової травми. Якщо це неможливо  максимально обмежити час лінійки. Подбайте, щоби в школярів був доступ до питної води. А також поруч був медпрацівник, який може надати першу допомогу в разі потреби.

Гарним способом зменшення рівня стресу є попереднє знайомство дітлахів. Навіть якщо це вже не першачки, перед початком офіційного заходу варто зібратись разом, познайомитись з новачками, поділитись літніми враженнями, чи зробити завдання, яке зміцнює команду.

Перед лінійкою добре дати дітям можливість порухатись та наговоритись. А в самому процесі дозволити школярам активно долучитися, наприклад, робити руханку.

Також варто пояснити дітлахам, навіщо потрібен подібний захід та яка роль їхнього класу в ньому. Це може бути й підтримка менших, і виступ, і вітання промовців. А ще спроба пояснити мету дітям часто допомагає саме дорослим усвідомити непотрібність та подекуди й безглуздість окремих справ та ідей.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: