fbpx

Франківська ТСОУ в адмінсуді намагається узаконити скандальну житлову забудову біля озера – поки без успіху

Суспільство 11:54, 06.02, 2017

Івано-Франківська автомобільна школа Товариства сприяння оборони України судиться з департаментом архітектури і містобудування виконкому Івано-Франківської міської ради: вимагає зобов'язати департамент видати містобудівні умови і обмеження на зведення житлового комплексу біля міського озера.

Скандальна висотка, яка виросла біля озера на земельній ділянці ТСОУ (колишній ДТСААФ), згідно з проектом мала бути спортивно-готельним комплексом, а виявилася житловим будинком. Замовник будівництва – Автошкола Товариства сприяння оборони України – в Івано-Франківському окружному адмінсуді домагається легалізації будівництва житлового комплексу. ТСОУ позивається з міським департаментом архітектури, оскаржуючи його "бездіяльність" і вимагаючи видати містобудівні умови і обмеження для будівництва житлового комплексу за адресами Мазепи, 144 і 144а. Будівництво на замовлення ТСОУ веде з 2007 року компанія "Прикарпаття і К". 

Представник автошколи ТСОУ нагадав, що на сайті держархбудінспекції (ДАБІ) є декларація про будівництво житлового будинку, що ТСОУ отримала від міської ради дозвіл на проектно-пошукові роботи на будівництво житлового будинку. Представник ТСОУ нагадав також про звернення до департаменту архітектури і містобудування з обґрунтуванням доцільності відмовитися від спортивно-готельного комплексу через "слабку інвестиційну пропозицію" на користь житлового будинку.

Однак міський департамент архітектури і містобудування відмовив у видачі містобудівних умов і обмежень на зведення житла, оскільки згідно з чинним генеральним планом ділянка призначена для громадської забудови і містить зелені насадження громадського користування. 

Представник ДАБІ також нагадав про порушення в будівництві, за що були накладені штрафи і санкції. Представник ТСОУ парирував тим, що забудовник відбився у суді від усіх штрафів і санкцій. 

Представник департаменту наголосив, що чинний геплан не дозволяє житлову забудову цієї ділянки, тільки громадську, як, наприклад, готельний комплекс. Представник ТСОУ доводив, що спорудження житлового будинку не суперечить законодавству, а отже департамент незаконно відмовив ТСОУ у видачі необхідної документації. Відтак представник ТСОУ просить "провести позапланову перевірку ДАБІ й зобов'язати департамент архітектури надати умови для будівництва житлових будинків із вбудованими приміщеннями спортивно-громадського призначення".

Після 15-хвилинної перерви суддя Андрій Могила оголосив рішення: у позові ТСОУ відмовити. Втім, житлова "свічка" біля озера уже практично завершена – і без необхідних документів. 

Як писав КУРС, 23 березня 2016 року адмінсуд скасував припис ДАБІ про зупинку скандального будівництва на території ТСОУ біля міського озера.

Нагадаємо, ТСОУ є замовником скандальної забудови біля озера, яка проводиться з грубими порушеннями. Заступник міського голови Олексій Кайда закликав франківців не купувати квартири в незаконних будинках і пообіцяв, що влада зробить усе можливе, аби ці будівлі не були здані в експлуатацію. З журналістами Голова Івано-Франківської ОО ТСО України полковник Петро Никитюк спілкуватися спершу категорично відмовлявся – навіть поскаржився у поліцію, що журналістка КУСРу йому погрожує і тероризує. Никитюк відмовився показати дозвільні документи депутатам міської ради, представникам мерії, архбудінспекції і громадським активістам.

21 січня 2016 року архбудінспекція видала припис про накладення штрафу і зупинку будівельних робіт на Мазепи, 144, які веде ТОВ "Прикарпаття і К" на замовлення ТСОУ. Сам Никитюк завдяки незаконному будівництву біля озера пересів на BMW Х5.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: