fbpx

Без церкви: скандальний Домініканський костел у Богородчанах перейшов у власність громади

Суспільство 15:50, 12.02, 2019

В Богородчанах відбувся схід селища, на якому визначили долю пам'ятки архітектури XVII ст. Домініканського римо-католицького костелу.

Домініканський костел перейшов у власність Богородчанської громади. Таке рішення ухвалили днями на зборах у селищі Богородчани. За нього проголосували 184 присутні – 41 людина утрималася. 

Нагадаємо, 3 лютого православна громада Богородчан більшістю голосів проголосувала за перехід з підпорядкування Московського патріархату до ПЦУ. Священик УПЦ МП покинув громаду. 

А вже 6 лютого громада ПЦУ прийшла до адмінбудинку з вимогою надати їм Домініканський собор для богослужіння.

Домініканський собор з 31 січня був опечатаний, інформує ТРК Карпати. За словами голови районної ради Михайла Головчука, в ньому проводили інвентаризацію. 

"Договір про користування спорудою костелу УПЦ МП був відкликаний ще в 2017 році. На цей час за розпорядженням голови РДА створена інвентаризаційна комісія",  зазначив Головчук. 

Отець Феогност Бодоряк з 4 лютого є очільником Богородчанської громади святих Петра і Павла ПЦУ. 

"Влада, а це районна рада разом із РДА, розірвала договір оренди культової споруди з УПЦ МП і будівля знаходилася у користуванні РДА. І ми як новостворена громада, якої більшість  348 голосів, проголосували, щоби звернутися до адміністрації з проханням, щоб нам надали місце для церковного служіння",  пояснив отець Феогност. 

"Надати дозвіл нашій громаді проводити богослужіння в приміщенні Домініканського костелу",  звернення з такою вимогою священик із парафіянами передав голові Богородчанської райради. 

Збори мешканців селища Богородчани відбулися 10 лютого. На них пам'ятка архітектури XVII ст. Домініканський костел перейшов у користування місцевій громаді. 

"Думка громади була єдина: щоб цей костел з символа розбрату, конфлікту став символом єднання. Прийняли рішення вчинити всі дії, щоби зареєструвати право власності за територіальною громадою селища Богородчани. І в подальшому щоби громада сама вирішувала, як його використовувати.

Але було таке побажання, щоби його не передавали жодній релігійній громаді. А зробити його таким місцем, де можна було би проводити фестивалі, концерти духовної музики, спільні екуменічні молебні, як-от на День міста.

Тому є пропозиція створювати громадську організацію, щоб залучати позабюджетні кошти. Докладати всіх зусиль, щоби цей костел був відреставрований",  прокоментував рішення зборів селищний голова Богородчан Ростислав Заремба. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: