fbpx

Скільки коштуватиме українцям лікування грипу та застуди цієї зими

Здоров'я 17:31, 10.01, 2018

За 2017 рік ліки в аптеках подорожчали більш ніж на 10%. Але сезонні ГРВІ та застуди ніхто не скасовував, тому попит на пігулки традиційно зростає з настанням зими.

Згідно з інформацією Центру Громадського Здоров'я, тільки в грудні зареєстровано понад 700 000 хворих на ГРВІ, пише "УП. Життя".

Серед найпопулярніших в українців залишаються лікарські засоби, які купуються без призначення лікаря.

Мінімальний перелік препаратів від ГРВІ та грипу:

1) засоби від кашлю і болю в горлі;

2) краплі для носа;

3) жарознижувальні.

Орієнтовна вартість пакета ліків на 3 дні:

  • препарати для зниження температури (наприклад, порошкові засоби в саше) – від 72 гривень з розрахунку 2 пакети на добу;
  • кошти від болю в горлі (льодяники від кашлю, спреї для зняття запалення й ін.) – від 42 гривень за флакон або упаковку;
  • назальні препарати для лікування нежиті – середня ціна крапель та спреїв для носа 40-50 гривень.

Таким чином, в сумі за 3 дні лікування хворий витратить близько 150-160 гривень. У цю суму не входять противірусні препарати та інші ліки, які можуть бути рекомендовані медиками. Також українці часто купують антибіотики, комбіновані ліки проти застуди та різні рослинні препарати, які здатні збільшити суму чека в 2-2,5 рази.

Важливо знати, що велика частина цих коштів спрямована на боротьбу з симптомами, а не захворюванням. Чи можна скоротити витрати та зробити лікування ефективнішим?

Є дві простих поради.

  1. Уважніше читайте етикетки ліків. Дорого – не означає добре. У більшості широко розрекламованих препаратів абсолютно ті ж діючі компоненти, що й у бюджетних аналогів. Наприклад, парацетамол, яким лікарі радять збивати температуру вище 38 градусів, використовується в більшості популярних жарознижувальних, але коштує при цьому набагато дешевше. Звертайте увагу на компоненти препаратів, якщо не хочете переплачувати за підсолоджувачі та ароматизатори.
  1. Приділяйте увагу профілактиці. Використовуючи прості та недорогі засоби, ви можете значно знизити ризик зараження застудою або грипом. Всім відомий оксолін при регулярному застосуванні знижує ймовірність захворіти на 45-50%. При цьому він практично не має протипоказань і може використовуватися не тільки для профілактики, але і на ранніх стадіях розвитку вірусного захворювання для запобігання ускладнень.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: