fbpx

Сьогодні комітет Євросоюзу COREPER розгляне безвіз для України

Суспільство 10:50, 26.04, 2017

Комітет постійних представників (COREPER) Європейського Союзу сьогодні розгляне текст постанови Європарламенту та Ради ЄС про надання громадянам України права на безвізовий в’їзд до держав ЄС.

 Відповідне питання включене у порядок денний Комітету (Coreper II), повідомляє кореспондент НБН.

Засідання почнеться об 11:00 ранку за київським часом. У порядку денному Комітета – 34 питання, включаючи документ під назвою «Постанова Європейського парламенту та Ради ЄС, що доповнює перелік третіх країн, громадяни яких повинні мати візи під час перетину зовнішніх кордонів, і тих, громадяни яких виключені з цієї вимоги (Україна)».

Постанова, затверджена Європарламентом 6 квітня 2017 року, передбачає скасування віз для короткострокових поїздок (до 90 днів у період кожних 180 днів) в країни Шенгенської зони для громадян України, які мають біометричні паспорти. 

Якщо постійні представники держав ЄС також схвалять вказаний документ у середу, 26 січня, до введення безвізу залишиться три кроки:

1. Затвердження Радою Європейського Союзу (кваліфікованою більшістю – потрібно принаймні 55% держав-членів ЄС, які представляють не менше 65% населення ЄС). 

2. Підписання документу президентами Європарламенту та Ради ЄС (це може відбутися 17 травня 2017 року).

3. Публікація постанови в офіційному виданні Європейського Союзу (через кілька днів після підписання). Рішення про безвіз для України набуде чинності на 20-й день після публікації затвердженого тексту в Офіційному журналі ЄС.

Безвізовий режим дозволятиме короткотермінове перебування в державах-членах ЄС (за виключенням Великої Британії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів. У разі, якщо особі необхідно перебувати в ЄС триваліший час, їй необхідно буде оформити візу.

Для того, щоб скористатись правом безвізових поїздок до Шенгенської зони, потрібно оформити закордонний біометричний паспорт. Також необхідно мати під час кожної подорожі документи, які підтверджують мету поїздки, місце проживання, наявність достатніх фінансових засобів на весь час перебування і намір повернутися до місця проживання.

Громадяни, які мають дійсний закордонний паспорт старого зразка (не біометричний) також можуть в’їжджати на територію ЄС виключно за наявності шенгенської візи.

Під час в’їзду до Шенгенського простору громадянину України потрібно буде мати документи, які підтверджують мету поїздки, місце проживання, наявність достатніх фінансових засобів на цей термін перебування і намір повернутися до місця постійного проживання.

Громадянам необхідно буде придбати поліс медичного страхування та страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу – у разі подорожі автомобілем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: