fbpx

Олег Криштопа розповів про регіональні стереотипи в "домайданівській" Україні

Наша історія 14:15, 08.04, 2015

Відомий журналіст та есеїст Олег Криштопа родом з Івано-Франківська. Працював журналістом в місцевих виданнях, на радіо, телебаченні, брав участь у різноманітних інтернет-проектах. Він один з авторів проекту журналістських розслідувань "Закрита зона" та телепроекту "Машина часу".

Олег Криштопа розповів студентам Прикарпатського університету ім. В. Стефаника про книжку, яка вже стала популярною "Україна: Масштаб 1:1". Це одна із перших книг художнього репортажу, в якій у художній формі зі слів очевидця читач може скласти уявлення про Україну та про правдивість стереотипів в регіонах. 

"Олег Криштопа є одним із перших, хто цей жанр робить модним і цікавим. Це не просто видумки, а репортажна есеїстика про найболючіші суспільні проблеми української доби", – зазначив письменник Степан Процюк.

У книжці зібрані тексти, написані протягом 7 років. Сюди увійшли і спогади про дитячі мандрівки Криштопи, і детальні розповіді про тривалі мандрівки із Заходу на Схід. У деяких історіях зачіпаються жорстокі випадки, пов'язані зі смертю, – все те, що залишилось за кадром, доки Криштопа збирав матеріали для програми журналістських розслідувань.

Останні репортажі у книжці були написані в 2013 році ще до початку Майдану в Україні. 

"Книжка закінчується словами "Далі буде…" Йдеться про те, що Україна  дуже молода країна. Дуже багато залежить від питання ідентифікації  ким себе почувають люди на Сході, які розмовляють російською; де Україна починається і де вона закінчується",  розповів Криштопа

Сьогодні автор працює вже над новими виданнями. Одне із них  політичний роман "Жах на вулиці в’язнів" про вибори в провінції. Також есеїст готує книжку про війну, до якої увійдуть репортажі самого Криштопи і його колег за матеріалами програми "Машина часу".

Зазначимо, що зустрічі з відомими особистостями в Прикараптському університеті ім. В. Стефаника, приурочені 75-річчю закладу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: