fbpx

Сьогодні вночі небо дарує зорепад, який можна побачити раз на 133 роки

Суспільство 18:42, 11.08, 2016

У ніч з 11 на 12 серпня можна буде спостерігати найсильніший метеоритний дощ.

Про це повідомляє сайт space.com.

"Земля проходить через шлях комети Свіфта-Туттля з 17 липня по 24 серпня. Пік персеїд, як правило, припадає на 12 серпня – саме тоді на небі можна побачити найбільші метеори",  йдеться в повідомленні.

За словами співробітника Бюро метеоритів при NASA Біла Кука, цього року замість того, щоб побачити близько 80 персеїд на годину, їхня кількість може перевищити 150 і навіть наблизитися до 200 метеорів на годину. Це пов'язано з гравітацією Юпітера, яка наблизить комети на 1,5 мільйона км ближче до Землі.

Найкраще зорепад буде видно близько 22 години. Проте більшість метеорів можна спостерігати після опівночі. Найяскравіший метеоритний дощ буде в північній півкулі.

Також NASA обіцяє онлайн-трансляцію.

В Україні найкращими місцями для спостереження зоряного неба із персеїдами вважаються Карпатські гори, розміщені поряд з румунським кордоном – Мармароський, Гринявський та Чивчинський гірські масиви.

Довідково. Персеїди  метеорний потік, який щороку з'являється в серпні з боку сузір'я Персея. Утворюється в результаті проходження Землі через шлейф пилових часток, випущених кометою Свіфта-Таттла. Найдрібніші частки, розміром з піщинку, згорають в земній атмосфері, утворюючи "зоряний дощ". Сама комета наближається до Землі раз на 133 роки. Наступного разу земляни побачать її у 2126 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: