fbpx

Сьогоднішніх дітей не можна вчити так, як 10 років тому, – міністр готова "просіяти" вчителів-початківців

Суспільство 13:15, 05.05, 2017

Міністр освіти Лілія Гриневич на зустрічі в Івано-Франківському природничо-математичному ліцеї розповіла про роль учителів у реформі української школи.

Нагадаємо, сьогодні міністр освіти передала в школу-ліцей приладдя для вивчення природничих предметів і подискутувала про духовність. 

На зустрічі з керівництвом освітньої галузі області та педагогами навчального закладу Лілія Гриневич зазначила, що реформа буде зроблена з вчителем і через вчителя. Вчителів, які підтримують зміни в освіті, міністр назвала "агентами змін". 

"Що би ми не придумували нагорі, як би не покращували кабінети, вчитель закриває за собою двері в класі  і починається реальне навчання. От вам приклад: ми оновили навчальну програму в початковій школі, видали хрестоматію, щоб спонукати дітей читати, з текстами сучасних українських письменників. На жаль, моніторинг демонструє, що в частині шкіл це застосовують, а в більшості – ні. І це залежить тільки від вчителя і лідерства директора. Тому для нас дуже важливо налаштувати вчителів бути відкритими до реформи",  зазначила міністр.

"Ми просунули вчителів по єдиній тарифній сітці на два розряди догори. Це безпрецедентний крок, такого не було. І зарплата вчителів цього року зросла в середньому на 50%. На мою думку, це ще недостатньо, але це вже крок вперед. І цим кроком ми як уряд говоримо: ми шануємо вас, вчителі. Ми будемо працювати над підвищенням соціального статусу вчителя, але просимо вас відкритися до змін",  додала Гриневич.

Сьогоднішніх дітей не можна вчити так, як вчили дітей 10, а там більше 20 років тому, наголосила міністр освіти. І пояснила чому:

"Бо перед цими дітьми у їхньому житті постають зовсім нові виклики. Вчителі сьогодні дуже різні, так і школи дуже різні. Але ми сподіваємося, що реформа таки буде проведена…"

У 2019 році діти підуть у перший клас реформованої школи  "нової української школи", повідомила Лілія Гриневич.

"Ми маємо до того часу пропустити через сито підвищення кваліфікації і навчити новим методикам компетентнісного навчання кожного вчителя, який буде в цей час брати перший клас. А це 22 тисячі вчителів, і ще 3 тисячі завучів початкової школи". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: