fbpx

Сорокоусти у франківському храмі Святих Кирила і Методія приймають онлайн

Суспільство 09:53, 21.02, 2018

Настоятель монастирського храму Святих Кирила і Методія Івано-Франківської архієпархії УГКЦ отець Йосафат Бойко оголосив у мережі, що приймає у Фейсбук замовлення на поминальні молитви.

У нашому монастирському храмі Святих Кирила і Методія розпочинаємо молитися великопосні молитви – Літургію Напередосвячених Дарів і поминальні молитви – так звані СОРОКОУСТИ за дорогих нашому серцю померлих братів і сестер, батьків і матерів, друзів, повідомив отець Йосафат.

Сорокоусти служать у храмі кожної середи о 18.00 і кожної п'ятниці о 17.00.

"Ваші намірення – імена померлих – можете писати тут у Фейсбуці – за них ми молитимемося у нашому храмі Святих Кирила і Методія у Крихівцях. Тому просимо Вас поширити цю інформацію і писати імена померлих з Ваших родин – за них ми жертвуватимемо так звані Сорокоусти. Звичайно, Ви маєте ваші родинні поминальники у ваших храмах, але якщо не маєте, приходьте до нас на молитву. Будемо раді молитися разом з Вами!" – звернувся до спільноти священик.

Нагадаємо, цими днями Англіканська церква дозволила використовувати шпилі на храмах для роздачі інтернету в селах

Читайте також: Бог віддячить за репост: франківський священик про віру та соцмережі

Про задушні дні

Свята Церква як Містичне Христове Тіло об'єднує всіх охрещених вірних, чи вони ще тут на землі, чи вже у славі в небі або чи ще, може, покутують за свої провини в чистилищі. Взаємну злуку всіх вірних на землі, святих у небі й душ у чистилищі ми називаємо сопричастям святих. Вона полягає в тому, що святі в небі своїм заступництвом перед Богом можуть помагати й помагають нам на землі й душам у чистилищі. А ці знов можуть молитися за нас, але не можуть собі допомогти, бо час їхніх заслуг уже скінчився. Зате ми можемо їм допомогти своїми молитвами, добрими ділами, а передусім жертвою святої Літургії.

І якраз на науці святої віри про сопричастя святих основується прадавня практика Церкви, щоб молитися за тих, які відійшли до вічности.

Хоч Церква у своїх щоденних молитвах і богослуженнях пам'ятає про душі померлих, все-таки вона, як добра мати, у часі церковного року призначає ще окремі дні для поминання й молитви за померлих. Ці дні називаємо задушними, або поминальними

1. Субота  день молитви за померлих
У церковному календарі не тільки кожний день у році присвячений якомусь празнику чи святому, але й кожний день тижня має свого покровителя. Субота стала символом вічного спочинку і щастя в Бозі. Тому Церква присвятила суботу Всім святим, що відійшли до вічности, але ще не ввійшли у вічний і блаженний відпочинок зі святими в небі. 

2. Задушні суботи

Крім згадування про померлих у кожну суботу тижня, маємо ще в нашому церковному році деякі суботи, церковні богослужби яких уповні присвячені молитвам і поминанню померлих. Ті суботи звемо задушними, або поминальними. До них належить субота перед М'ясопусною неділею, друга, третя і четверта субота Великого посту та перед Зеленими святами. 

3. Друга, третя і четверта суботи Великого посту

Великий піст – це не тільки час посту й покути, але й молитов за померлих. З цією метою виділено три суботи в пості – їх призначено на осібне поминання померлих.

4. Зеленосвяточна субота
Зіслання Святого Духа 50-го дня після Воскресіння було завершенням справи відкуплення людського роду. Тому свята Церква, бажаючи, щоб і померлі були учасниками дарів відкуплення, у цю суботу поминає всіх від віків спочилих християн. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: