fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • "Совість, руки і підштаники залишилися чистими": у Франківську Богдан Томенчук презентував книгу, присвячену Чорноволу

"Совість, руки і підштаники залишилися чистими": у Франківську Богдан Томенчук презентував книгу, присвячену Чорноволу

Культура 15:49, 27.03, 2018

Збірка промов та громадянської лірики Богдана Томенчука "Дзвонар" вийшла до 80-річчя з дня народження та до 19-ї річниці від дня смерті знакового політика та громадського діяча В’ячеслава Чорновола. Її презентували на засіданні філософського клубу "Вершини" в Івано-Франківську.

Три промови, присвячені В’ячеславу Чорноволу, та поезія, що перекидає містки між часом, коли була написана у 1990-2000-х, і сьогоднішнім днем, укладена у "кишенькову" м’яку книжечку.

Богдан Томенчук зізнався, що видати її спонукали давні друзі, перші на Прикарпатті рухівці, вихованці партії Чорновола, активні учасники боротьби за незалежність України – екс-заступник голови ОДА Романія Постолянюк та екс-голова Івано-Франківської ОДА в 2005-2007 роках Роман Ткач. Вони виступили меценатами видання, щоби зберегти "слово до Чорновола і про Чорновола".

"Почали з маленької книжки. Але буде продовження. Збереглися промови, написані Богданом Томенчуком і до інших важливих дат та з вагомих приводів. Збереглися вірші, написані як промови, записані на серветках чи клаптях паперу, що був тоді під руками. Знаючи слово Богдана Томенчука, ми підтримували і будемо підтримувати видання його книг", – сказала Романія Постолянюк.

Ми аж тепер проходимо шлях від Чорновола до Чорновола – така основна думка збірки Богдана Томенчука. Варіанти тлумачення цього шляху шукали на презентації всі присутні. 

Поезії читали студенти Прикарпатського університету та актори "Нового театру". Вечір модерували письменниця, викладачка ПНУ Ольга Деркачова та голова клубу "Вершини" Віталій Перевізник. Спогадами та роздумами поділилися екс-голова обласної ради Ігор Олійник, професор ПНУ, історик  Сергій Адамович, ветеран АТО, політолог Андрій Фармуга, журналіст обласного радіо Володимир Безгачнюк та інші. 

"Як же важливо не лише пафосно згадувати Чорновола, називаючи на його честь вулиці, площі, бібліотеки, а спробувати бодай на дещицю жити за Чорноволом, жити його прагненнями й візією розвитку Української держави. Як цього не вистачало протягом усіх років його соратникам, нащадкам, як продовжує не вистачати, на жаль, і сучасному проводу", – каже голова клубу "Вершини" Віталій Перевізник.

"Те, що все це є в нашій пам’яті і наших думках, налаштовує на тверду ходу. Нам треба в теперішній ситуації витворювати національний міф. Чорновіл є та постать, з якої може постати такий міф – для покоління, яке вже народжене на свободі, яке не буде плакати, а буде діяти, знаючи, що ідеї і державу треба захищати, і навіть стріляти", – виступив голова обласної Спілки письменників Євген Баран.

"Ми хочемо, аби наш корабель плив. І гордо розвівався, хай закривавлений і потріпаний, але наш прапор. Бо на ньому кров Чорновола, хлопців з Небесної Сотні, всіх тих, що впали і впадуть ще на бруствери нашої Східної, не громадянської, а справді вітчизняної війни.

Ми по-людськи горді з того, що були рухівцями Чорноволівського призову. Чи було нам тоді страшно? Було. Але ми своє відбоялися. Коли танки пішли на Вільнюс, коли саперні лопатки кроїли голови братам-грузинам, коли гранати вибухали у міськвиконкомі і коли перший пам’ятник Бандері підривали. Ми своє відбоялися.

Але совість, руки і підштаники залишилися чистими.

Чи страшно нам тепер? Страшно. Страшно від того, що залишаємо дітям і онукам. Ми довбаємо тунель і маємо бути дуже пильними, аби світло в його кінці не стало фарами ще одного КамАЗа", – так завершив свою промову в пам’ять Чорноволу у грудні 2017 року Богдан Томенчук. Так завершив презентацію своєї книги з символічною назвою "Дзвонар" автор.

 

В’ячеслав Чорновіл – державний, громадський, політичний діяч, журналіст, народний депутат України трьох скликань, один з лідерів українського правозахисного руху, багаторічний лідер Народного Руху України, Герой України. Загинув 25 березня в аварії на Борспільській трасі під Києвом  у машину Чорновола в'їхав КамАЗ. Аварію вважають підлаштованою. Чимала частина суспільства досі переконана, що його прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах. Розслідування обставин загибелі Чорновола не з’ясувало замовників його убивства. 

Фото – Віталій Перевізник, Мирослав Качмарик, Юлія Судус. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: