fbpx
  • Головна
  • Новини
  • "Спадок нації": у Франківську презентують перший документальний фільм про вишиті сорочки

"Спадок нації": у Франківську презентують перший документальний фільм про вишиті сорочки

12:05, 02.11, 2016

В четвер, 3 листопада, о 19:00 в театрі кіно "Люм’єр" в залі "Grand Cafe" з ініціативи телерадіокомпанії "Вежа" відбудеться презентація першого повнометражного документального фільму про вишиті сорочки "Спадок нації".

На заході в скриньки будуть збиратись кошти на потреби пластунів, які беруть участь в україно-російській війні. Вхід на подію вільний.

Ідея фільму полягає в тому, що вишита сорочка є не тільки матеріальною, а й духовною спадщиною українського народу.

У "Спадку нації" органічно переплетені дві площини. Перша – етнографічна, яка показує неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга – це історії людей, життя яких змінила вишиванка: врятувала, поєднала, стала символом нескореності чи останньою надією.

У фільмі – дві історії, які показують духовно-історичну пов’язаність життя українця і вишиванки: у 1947 році під час голоду вишиванки з Буковини вимінювали на зерно в Станіславі і так порятувались цілі родини; зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків відбула на засланні 11 років, і там єдиною розрадою стала вишиванка, яку вона вишила із постільної білизни і досі зберігає як символ нескореності… Подібні історії автори фільму віднайшли і серед українців світу.

Фільм знято у шести країнах: Україні, Канаді, Італії, ОАЕ, Німеччині, Росії. За кордоном фільм вже презентовано в Німеччині, Франції, Бельгії, Чехії, Іспанії, Греції, ОАЕ, Білорусії.

Тривалість фільму – 80 хвилин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: