fbpx

Спектакль франківського драмтеатру "Оскар і Рожева Пані" отримав театральну премію "Дзеркала сцени"

Культура 08:57, 01.03, 2016

Нову театральну премію – відзнаку та грошову премію для наступної постановки – заснувало з 2016 року видання "Дзеркало тижня".

У знамениту книжку Еріка-Емманюеля Шмітта ніби вдихнули нове життя: розфарбували її дитячими снами, наповнили щемливою музикою "Океану Ельзи", пише про виставу "Оскар і Рожева Пані" Івано-Франківського обласного муздрамтеатру  ДТ.

Театральний арт-проект "Оскар і Рожева Пані", якйи об'єднав театралів і музикантів з різних міст України (Івано-Франківська, Києва, Харкова), став беззастережним лідером опитування експертів "новонародженої" театральної відзнаки – "Дзеркала сцени".

Цій виставі віддали перевагу практично всі журналісти й критики, які надсилали назви своїх проектів-фаворитів.

Ось що говорить про спектакль журналіст, культурний оглядач телеканалу ICTV Марина Петрова: "Чому я вибрала саме цей спектакль? По-перше, тому що тут надзвичайно цікава сучасна режисура. Адже є чимало сценічних версій, в основі яких лежить відома книжка Еріка-Емманюеля Шмітта. Але саме івано-франківський режисер Ростислав Держипільський зумів знайти у своїй сценічній історії компроміс між веселим і трагічним. Спектакль видовищний та інтимний водночас. Прекрасна робота художника Андрія Єрмоленка. А Ірма Вітовська знову відкрила себе як акторка невичерпних можливостей і прекрасний культурний менеджер.

1

Сам проект – прецедент, коли мистецтво виходить за межі безпосереднього театру і вторгається в життя, спонукаючи людей конвертувати свої почуття в хороші вчинки, які принесуть користь таким же хорошим людям.

Я вважаю, що цей спектакль  прекрасний привід придивитися до цікавих театрів у різних містах України, які іноді несправедливо називають "провінційними". А саме ці провінційні й можуть дати фору деяким столичним трупам.

На мій погляд, "Оскар" може дати старт ідеї створити в Україні спеціальні туристичні театральні маршрути, щоб українці змогли побачити поза столицею цікаві спектаклі, талановитих акторів  оцінити самородків у регіонах, про яких ми, на жаль, мало знаємо…

Від себе додам, що театральний арт-проект "Оскар і Рожева Дама" створювався влітку-восени 2015-го на базі Івано-Франківського театру ім. І. Франка. І, мабуть, уперше в історії сценічних прочитань цього тексту Шмітта в Україні на підмостки вийшли діти в ролі дітей: Оскара, Пеггі Блю, інших малюків.

Сам сюжет, нагадаю,  щемлива історія хлопчика Оскара, який пише листа Богові, рахуючи кожен свій прожитий день як 10 років.

За півроку цей спектакль уже побував у різних містах: Одесі, Харкові, Рівному, Львові… Попереду нові маршрути.

Особливість проекту  соціальна складова. Прагнення звернути увагу суспільства на проблеми паліативної допомоги хворим українським дітям. На благодійні цілі "Оскар" уже зібрав близько півмільйона гривень  і всі їх віддали на потреби хворих дітей".

Очевидно, і цей факт, і художні цінності постановки скорили й експертів "Дзеркала сцени", і тисячі глядачів, які не приховують сліз під час перегляду.

Переможець одержує спеціальний Диплом лауреата театральної премії "Дзеркало сцени" та унікальну символічну статуетку "Дзеркало сцени" (авторська робота відомого українського скульптора Валентина Осадчого).

І, мабуть, головна особливість цієї премії  грошова складова: це не "конверт у руки", а грошовий грант для переможця на нову театральну постановку вже цього, 2016-го, року.

Як писав КУРС, у жовтні 2015 року Івано-Франківський обласний муздрамтеатр показав виставу "Оскар і Рожева Пані" у рідному місті.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: