fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Спеціалісти з Нідерландів допоможуть рекультивувати на Прикарпатті 5 сміттєзвалищ

Спеціалісти з Нідерландів допоможуть рекультивувати на Прикарпатті 5 сміттєзвалищ

08:05, 15.05, 2017

На Прикарпатті розроблять стратегію поводження з побутовими відходами за участі фахівців з Нідерландів.

На виїзному засіданні XV сесії обласної ради, яка відбулася 12 травня у Калуші, прикарпатські обранці обговорили стан поводження з побутовими відходами на Прикарпатті, повідомляє прес-служба обласної ради.

Як повідомили в управлінні екології та природних ресурсів ОДА, в області постійно діють 16 полігонів твердих побутових відходів. Збором і транспортуванням сміття займається 36 підприємств, які експлуатують 118 одиниць спецтранспорту. 

Упродовж минулого року на фінансування заходів у сфері поводження з ТПВ з обласного фонду охорони навколишнього середовища було спрямовано понад 16 мільйонів гривень.

"Оскільки ми туристичний край, сміття щороку більшає. Найбільші полігони знаходяться у Рибному, в Надвірній, Долині, Коломиї та Калуші. Проте практично всі вони вже вичерпали свої ресурси. Тому ми маємо вирішити це питання ґрунтовно. Було прийнято рішення розробити стратегію поводження з відходами", – розповів заступник начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Андрій Пліхтяк.

Розробити стратегію поводження з відходами на попередньому засіданні сесії обласної ради зголосилися фахівці з Нідерландів. Представник Міністерства інфраструктури та навколишнього середовища Нідерландів Рік Клайнйанс, виступаючи перед депутатами в Калуші, розповів, що упродовж тижня разом з командою спеціалістів оглянув діючі полігони на Прикарпатті.

"Я відвідав дуже багато країн, тож хотів би зазначити, що у вас неймовірно чисто. Але є й погана новина – ситуація на ваших полігонах доволі складна. Очевидно, що деякі з них мають бути закритими згідно зі стандартами Євросоюзу. Але більшість все ж можна рекультивувати. Разом з вашими фахівцями ми напрацюємо стратегію поводження з побутовими відходами. Вона буде складатися з опису реального стану речей в області, цілей, які прагнемо досягнути, та плану реальних дій. Наша мета амбітна – нульові відходи. Це і переробка, і економіка замкнутого циклу тощо. Все починається з малого, тому ваших дітей треба вчити, як поводитись з відходами, і вирішити питання глобально. Ми вам у цьому допоможемо", – наголосив Рік Клайнйанс.

Йдеться передовсім про полігони ТВП у Рибному, Калуші, Надвірній, Долині і Коломиї.

В ході обговорення цього питання депутат обласної ради Микола Вітенко ініціював звернення до Міністерства оборони України з проханням виділити земельну ділянку із земель військового лісового господарства для будівництва сміттєпереробного заводу. Депутати таку пропозицію підтримали. Окрім того, рекомендували обласній державній адміністрації розробити стратегію поводження з побутовими відходами до 1 січня 2018 року, напрацювати систему заходів щодо впровадження роздільного сортування сміття в обласних закладах комунальної власності та підготувати навчальну програму і посібник щодо поводження з ТПВ для навчальних закладів області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: