fbpx

Справа Басая: апеляційний суд залишив шахрая-хабарника без покарання

Суспільство 14:51, 20.07, 2016

Апеляційний суд Івано-Франківської області залишив без змін ухвалу Долинського районного суду, який закрив кримінальне провадження у справі колишнього директора Прикарпатського юридичного інституту Національного університету "Одеська юридична академія" Віктора Басая.

Апеляційну скаргу на ухвалу подала військова прокуратура Західного регіону. Сам Віктор Басай до суду не з'явився та подав заяву, щоб слухати справу без його участі.

Однак головуючий суддя зазначив, що за кримінально-процесуальним кодексом це неможливо. Адвокат Басая спершу запевнив, що його підзахисний перебуває на лікуванні, а відтак попросив 10 хвилин перерви, щоб зв’язатися з обвинуваченим. Як тільки колегія суддів вийшла, адвокат до когось зателефонував.

"Любов Іванівна, третій поверх, третій зал, нехай підходить Віктор Давидович", – сказав він.

За кілька хвилин у залі судового засідання з'явився обвинувачений Віктор Басай.

Як писав КУРС, Басая затримали працівники військової прокуратури 9 грудня минулого року при отриманні хабара від двох студентів за допуск до складання зимової сесії. Директор вишу отримав хабар у розмірі 7500 гривень і 300 доларів США.

Однак військова прокуратура передала справу до суду не за ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), а за ч. 2 статті 190 ККУ (шахрайство). Справу перекваліфікували через те, що обвинувачений нібито звільнився ще 7 грудня з посади і виманив у студентів гроші, вже не перебуваючи на посаді.

Відтак 6 червня Долинський районний суд закрив кримінальне провадження у справі колишнього директора Прикарпатського юридичного інституту Національного університету "Одеська юридична академія", мотивуючи тим, що злочин вчинений вперше, а підсудний перестав бути "суспільно небезпечною особою".

В апеляційному суді прокурор просив колегію суддів скасувати ухвалу суду першої інстанції та відправити справу на новий розгляд.

"Ми вважаємо, що в майбутньому Басай може вчиняти кримінальні правопорушення, вводячи в оману інших студентів, які навчаються в цьому навчальному закладі",  відзначив обвинувач.

У відповідь адвокати Басая зазначили, що з 9 грудня обвинувачений не переступав поріг закладу, де раніше працював.

 "Скоєне Басаєм 9 грудня кримінальне правопорушення є прикрим виключенням з історії його життя",  сказав захисник.

Він просив суд врахувати, що Басай  заслужений юрист України, йому присвоєно вчене звання професор, обраний Академіком академії наук Вищої освіти України, Указом Президента нагороджений орденом "За заслуги" та переніс два інфаркти міокарда.

"З урахуванням його 70-річного віку ця особа перестала бути суспільно небезпечною у цей час",  підсумував адвокат.

За кілька хвилин після перебування у нарадчій кімнаті суд залишив апеляційну скаргу прокурора без задоволення, а ухвалу Долинського суду від 6 червня  без змін.

Відзначимо, що після затримання Басая на хабарі на сайті Прикарпатського юридичного інституту НУ "ОЮА" з’явилося повідомлення, що Басай звільнений з ВНЗ ще 19 жовтня 2015 року. Однак невдовзі це повідомлення зникло, а в матеріалах суду зазначено, що Басай звільнений з університету 7 грудня 2015 року  тобто за два дні до того, як взяв хабар. Відтак, через те, що він вже нібито не працював в університеті, справу перекваліфікували на "шахрайство".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: