fbpx

Справа Коцаби: голову колегії суддів вирішили поміняти, бо їздив з Коцабою на рибалку

Політика 10:44, 15.09, 2017

В апеляційному суді Івано-Франківської області відбулося засідання у справі блогера, а сьогодні ведучого "NewsOne" Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді і перешкоджанні діяльності ЗСУ. Голова колегії суддів взяв самовідвід, а Коцаба і його адвокатка Тетяна Монтян звично використали засідання як трибуну для заяв про "майдаунів" і "громадянську війну".

На початку засідання захисниця Руслана Коцаби Тетяна Монтян заявила, що має інформацію про тиск СБУ на голову колегії суддів у справі Коцаби Богдана Кукурудза. Є фото, які доводять зв'язок між Кукурудзом і Коцабою: разом бували на рибалці, їздили на весілля. Тому Коцаба заявив вимогу про відвід судді. 

Сам Кукурудз також оголосив, що підготував заяву про самовідвід ще до початку засідання, оскільки "є обставини, які можуть вплинути на неупередженість суду". 

Поки судді вийшли до нарадчої кімнати у зв'язку з самовідводом голови, Коцаба виступив перед присутніми на засіданні журналістами і активістами. Підсудний вкотре заявив про тиск, атмосферу страху, неофашизм в країні й політичний характер його справи. 

Присутній у залі Михайло Бойчук ("Хімік") вступив з Коцабою в перепалку і звинуватив підсудного в брехні. "Шкодую, що не придушив тебе", – не стримував Бойчук емоцій.

"Розкажи, чи вже москалів переміг, чи тільки тут у суді можеш тявкати, – огризнулася Монтян. – Майдауни, розстріляйте один одного, розстріляйте швидше…"

Тим часом судді повернулися з нарадчої кімнати і оголосили ухвалу: задовольнити клопотання Коцаби про відвід Кукурудза, оскільки обвинувачений знайомий з суддею 25 років.

Нагадаємо, 1 червня цього року Вищий спеціалізований суд постановив відновити справу щодо Руслана Коцаби, якого обвинувачували у держаній зраді і перешкоджанні діяльності Збройних Сил України.

Як писав КУРС, Івано-Франківський міський суд більш як рік розглядав справу Руслана Коцаби, обвинуваченого за ч. 1 ст. 111 ККУ (державна зрада) та ч. 1 ст. 114 ККУ (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Сторона обвинувачення вимагала покарання для Коцаби у вигляді 13 років ув'язнення з конфіскацією майна. Захисники Руслана Коцаби заперечували провину підсудного і вимагали виправдального вироку.

Івано-Франківський міський суд зняв з Коцаби обвинувачення в державній зраді за ч. 1 ст. 111. Однак визнав винним за ч. 1 ст. 114 у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та засудив його до трьох з половиною років позбавлення волі.

Пізніше Апеляційний суд Івано-Франківської області скасував обвинувальний вирок Івано-Франківського міського суду і блогера випустили на свободу.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: