fbpx

"Справжній Стус": у Франківську презентували унікальний збірник тестових питань про життя письменника

Культура 16:04, 20.12, 2017

В Івано-Франківську видали збірник тестових питань "Справжній Стус", присвячений життю і творчості письменника. Сьогодні відбулася його презентація перед освітянами.

Співупорядниця книжки кандидат філологічних наук Соломія Ушневич розповідає, що книжка розкриває широку ретроспективу постаті Василя Стуса, а наскільки він справжній, кожен вичитає для себе.

"Враховуючи виклики часу, враховуючи те, що ми стали жертвами інформаційної війни, враховуючи політичну ситуацію, яка склалася, Стус якраз на часі гостротою бачення проблеми, – зазначає Соломія Ушневич.  Він  як жертва режиму, як носій всього того, що для нас в теперішній час має бути актуальним. Це пов’язано ще з тим, що Стус, мабуть, найменш поцінований у ХХІ столітті, його згадують лише контекстуально, як жертву радянських концтаборів, як людину з трагічною долею і просто як сильного поета".

Книжка структурована за професійними напрямками діяльності Василя Стуса, за його виданими збірками, за тематичними напрямками, за часовими.

Нагадаємо, раніше в такий спосіб видавали збірник питань до ювілею Івана Франка.

Як писав КУРС, питання про Стуса зібрали до 30 квітня, прикарпатці надіслали 2100 варіантів неординарних і цікавих запитань про письменника.  

Найбільше питань подала упорядник видання доктор філологічних наук, викладач ПНУ, письменниця Ольга Деркачова – 400. Активно долучилися до формування видання вчителі з районів Франківщини.

"Дуже легко накидатися на когось колективно у фейсбуці чи іншій соцмережі, легко гуртуватися, коли треба когось травити, і дуже добре, що зараз ми всі згуртувалися для доброї справи",  відзначила Ольга Деркачова.

Збірник буде цікавий і корисний для учнів і студентів, викладачів і шанувальників письменника. Книга вийшла друком у франківському видавництві Discursus. Меценат видання – Микола Палійчук. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: