fbpx

У Франківську творять економіку майбутнього: як розвивається проект Промприлад.Реновація

Економіка 14:44, 04.09, 2018

Сьогодні в Івано-Франківську презентували проект інноваційного центру "Промприлад.Реновація" та кампанію спільноінвестування.

Нагадаємо, у квітні цього року запустили пілотний поверх проекту, на якому зараз представлені 16 функцій, що втілюють 12 організацій від бізнесу, громадського сектору та міської адміністрації. Для його запуску залучили більш ніж 1,2 млн доларів від різних інституцій та 21 приватного інвестора.

У планах – викупити усі території заводу "Промприлад", щоб перетворити у великий інноваційний центр перетину чотирьох напрямків: альтернативної освіти, інституту урбанізму, нової економіки, сучасного мистецтва.

За словами співзасновника платформи "Тепле Місто" та СЕО "Промприлад.Реновація" Юрія Филюка, при плануванні подальшого розвитку проекту провели детальну аналітику, в якій передбачили потенційні можливості міста.

"Це спроба створення економіки майбутнього, – констатує Юрій Филюк. – Нам хочеться, щоб місто було на світовій мапі і здобувало собі це право інтелектуальним способом".

1

Проект будуть втілювати за моделлю спільноінвестування, коли до фінансування залучають на рівних умовах гроші від фондів, бізнесів та малих приватних інвесторів. Це, за словами Филюка, надасть нової суб'єктності середньому класу Франківська, коли співвласником заводу зможе стати кожен. Така модель вже застосовувалась при формуванні "Urban Space 100", і вона дає позитивний результат. У проекті "Промприлад.Реновація" буде відмінність: якщо в "Урбані" інвестори не розраховували на повернення коштів та отримання прибутку, то цього разу інвестиції працюватимуть на вкладників.

Ідею вже підтримали співзасновниця німецького центру ufaFabrik Зігрід Німер, посол Швеції Martin Hagström, Міжнародний фонд "Відродження", а також ряд локальних та міжнародних партнерів.

"Ми зацікавлені, щоб якомога більше людей приєдналося до проекту. Тим він і буде сильніший. Ми не хотіли би, щоб прийшов один великий інвестор. В нас навіть були такі пропозиції", – зазначив СЕО.

Филюк пояснив, що залучення одного великого інвестора несло би за собою коригування планів та ідей проекту "Промприлад.Реновація".

Загальна вартість проекту  25 млн доларів. На сьогодні інвестували 1 212 401 доларів. Реалізувати його у повному обсязі планується за 4-5 років. Зараз триває етап придбання нерухомості – на це потрібно зібрати 4,5 млн доларів.

"Це не традиційний у чистому вигляді комерційний проект, це проект, який органічно повинен вирішувати великі задачі Івано-Франківська та має економічні основи, щоб бути незалежним, самозабезпеченим", – каже Юрій Филюк.

Підтримує такий напрямок розвитку та переродження "Промприладу" й міське управління інвестиційної політики. До речі, тут же й розмістився офіс управління, що стало прецедентом.

За словами начальника управління Ігоря Попадюка, підтримка цього масштабного проекту – серед пріоритетів міської влади та включена у стратегію розвитку Івано-Франківська.

"Ми шукаємо змін. Змінюються ринки, змінюються індустрії, змінюються підходи та з’являються нові відповіді на запитання "Як розвивати мале підприємництво?", "Які перешкоди малому підприємництву?", "Як навчати дітей бізнесу?" Завдання влади зазвичай не заважати бізнесу, а наше завдання – це допомогти розвинути цю точку перетину економіки (Промприлад, – КУРС)", – зазначив Попадюк.

Він додав, що у місті спостерігається тенденція, коли люди масово виїжджають на заробітки за кордон, внаслідок чого на Батьківщині втрачаються соціальні зв’язки та залишаються діти, яким потрібно придбати житло, – це стає пріоритетом. Однак інвестування у житло – пасивні активи, які не приносять багато користі.

2

"Промприлад – це один із прикладів, куди можна інвестувати. Можна не просто зберегти кошти, а їх можна примножити, і вони можуть працювати на людей", – додав Ігор Попадюк.

Більш детально ознайомитися з проектом та навіть інвестувати кошти можна на офіційному сайті promprylad.in.ua.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: