fbpx

Станиславівські оголошення: як мешканці міста на комету Галлея чекали

Наша історія 20:11, 23.03, 2016

Затемнення сонця та інші астрономічні явища не викликають особливої зацікавленості у сучасних іванофранківців. Всі зайняті своїми щоденними й цілком "земними" справами. А от у квітні 1910 р. весь Станиславів – від малого до старого! – напружено вдивлявся в небо. Мешканці міста прагнули побачити знамениту комету Галлея, що наближається до Землі кожні 75-76 років.

історія ФранківськаЯк бачимо з оголошення, газета "Кур’єр Станиславівський" від 10 квітня 1910 р. на численні прохання читачів повідомила, коли і в якій частині неба шукати комету Галлея. Щоб визначити місце її появи, потрібно було вирахувати кут між магнітним меридіаном (за компасом) і географічним меридіаном на місцевості за картою. Над Станиславовом її мало бути видно 13,17, 21, 25 і 29 квітня між другою ночі й четвертою годиною ранку. Насправді, деякі спостерігачі побачили легендарну комету вже в ніч на 12 квітня.

Щоб спостерігати за унікальним явищем через астрономічну трубу, містяни піднімалися на другий поверх державної гімназії (нині морфологічний корпус медуніверситету) о годині восьмій-десятій вечора. Квитки "на огляд комети" можна було придбати по 50 галерів у цукерні Кровіцького, яка тоді знаходилась у будівлі Міщанського банку (нині вул. Незалежності, 15). Виручені кошти згодом жертвувались на розвиток освіти. Для спостережень за кометою використовували також вежу міської ратуші та інші більш-менш високі будівлі. Мешканці Станиславова мали можливість спостерігати ще й за потужним "зорепадом", тобто метеоритним дощем з сузір’я Ліри, а також милуватися особливо яскравим зодіакальним світлом – відблиском на небі після заходу чи перед сходом сонця.

Чим же такою особливою є комета Галлея? По-перше, це єдина комета, яку людина може побачити неозброєним оком, по-друге, у неї дуже погана репутація. Появу цієї комети люди здавна вважали передвісником якихось грандіозних подій, переважно негативних. 1910-й рік запам’ятався світові сильними повенями і великою епідемією бубонної чуми в Китаї та Індії. Крім того, вже незабаром почалися балканські війни (1912-1913 рр.), а за ними й Перша світова війна. В 1986 р. невдовзі після прильоту комети сталась Чорнобильська катастрофа. Наступна поява комети очікується в 2062 р. Будемо сподіватися на краще!

комета Галлея

В 1910 р. поява комети в багатьох викликала паніку через можливий кінець світу. Справа в тому, що тодішні астрономи вирахували, що 18 травня Земля проходитиме через кометний хвіст, який містить багато отруйних газів. Всі очікували масових отруєнь цими газами, а шахраї навіть продавали "антикометні" парасольки і таблетки. Як повідомляв "Кур’єр Станиславівський", найбільші панікери навіть намагалися покінчити життя самогубством, щоб уникнути страшної загибелі від газів комети. Таких страхополохів газета висміювала у фейлетонах. "Треба вірити мудрецям, які проповідують кінець світу, адже вони не їдять даремно свій хліб. Махне комета своїм зрадливим хвостом – і пропаде весь світ. Ще день-другий – і… світло, гуркіт, гейзери пилюки! Ба-бах! То вже комета? Ні, це кіт стрибнув на стіл і збив мені з носа окуляри".

В номері від 22 травня 1910 р. "Кур’єр Станиславівський" напівжартівливо подякував кометі за те, що вона так люб’язно обійшлася з планетою Земля, не нанісши їй найменшої шкоди. Проте космічна гостя трохи розчарувала жителів Станиславова. Всі очікували ефектного видовища, а побачили маленьку світлу цятку на небі з ледь помітним хвостом. Може, не така вона вже й страшна, ця комета Галлея?

Олена Бучик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: