fbpx

Станиславівські оголошення: жіночі історії старого міста

Наша історія 17:14, 08.03, 2019

Описуючи минуле нашого міста, краєзнавці якось більше розповідають про чоловіків, ніж про жінок. Мабуть, це несправедливо, бо цікавих історій, у яких головну роль відігравали жінки, траплялося немало. І всі вони різні – коли позитивні, а коли й не дуже.

В ХІХ столітті за кожною армією слідували маркітантки – жінки, які продавали солдатам харчі й випивку. Навіть під час боїв вони проникали на передову й наливали солдатам спиртне для хоробрості.

В 1850 році такою маркітанткою в 17 роті австрійської піхоти була дівчина зі Станиславова Анна Кумарувна. Вона всюди слідувала за своїм нареченим, солдатом цієї роти Францішком Ласковським. Всіх вояків, багато з яких походили з Галичини, дивувала витривалість дівчини, яка терпляче зносила найскладніші умови.

1

Маркітантка. Фото, друга половина ХІХ ст.

В березні 1850 року в малому словацькому містечку Анна народила хлопчика від свого нареченого. І тут сталося нещастя – Ласковський захворів на тиф і помер у лікарні. Анна вже не могла слідувати за ротою, яка незабаром відмарширувала до нового місця призначення. Її разом з дитиною тимчасово прихистив місцевий військовий лікар. Вона не була офіційно одружена з батьком своєї дитини, тому не могла претендувати на виплату допомоги, а рідний Станиславів знаходився так далеко. Але військові не залишили в біді наречену свого бойового товариша. Незабаром на адресу газети "Австрійський друг солдата" почали надходити грошові пожертви для Анни Кумарувни та її сина.

В січні 1888 року в Станиславові померла Анастасія Максимова, якій на момент смерті виповнилося аж 86 років. Все своє життя жінка заробляла важкою працею – була водоносом. Зі своїх трудів вона зібрала невеличкий капітал – тисячу злотих ринських. Однак пані Максимова не витратила ці гроші на власні потреби, а спрямувала їх на благодійні цілі. Вона була сестрою в тодішньому церковному братстві й ще за життя своїм коштом відновила олтар з образом святого Михаїла в міській катедрі. На відновленому олтарі жінка попросила намалювати відерце в знак того, що гроші на реставрацію зароблені носінням води. В похоронній церемонії цієї скромної жінки взяли участь аж шість священиків. Про неї повідомила не лише місцева преса, а й газета "Кур’єр Львівський" від 10 січня 1888 року.

В 1901 році весь Станиславів бурхливо обговорював історію, головною героїнею якої була Христина Бернацька, 17-річна дівчина, що заручилася з кравецьким челядником Юзефом Кепещуком з Княгинина. Незабаром після освідчення наречений виїхав до Цюріха, де сподівався покращити своє матеріальне становище. Але в той час, поки юнака не було, мати дівчини знайшла для неї вигіднішу партію.  Вона вислала до Кепещука листа, в якому повідомляла, що передумала віддавати за нього доньку. Після такої звістки засмучений наречений приїхав до Станиславова і домовився з Христиною, що вони обоє втечуть до Цюріха. Щоб увести батьків в оману, дівчина виїхала до Хриплина, аби звідти дістатися до Львова і згодом виїхати до Швейцарії. Проте у Хриплині молоду пару заарештувала поліція й відправила Христину до батьків, а Кепещука – до в’язниці. В листопаді 1903 року він постав перед судом, звинувачений у викраденні дівчини. Судді визнали його винним, але взяли до уваги пом’якшувальні обставини. Тому юнака засудили лише до трьох тижнів арешту.

В листопаді 1934 року в Станиславові сталося вбивство, яке наробило галасу в усій тодішній Польщі. Злочин було здійснено в дільниці Бельведер, яка в ті часи була небезпечним районом. Причиною вбивства стала Циля Зільбер – ефектна брюнетка, яку не поділили чоловік і коханець.

2

Циля Зільбер.

Вона зраджувала своєму чоловікові, фотографу Давиду Зільберу, з відомим злодієм Ароном Ціммерманом. Обдурений благовірний знав про її походеньки, і на цьому ґрунті в них з Ціммерманом неодноразово виникали конфлікти. Одного вечора Ціммерман напав на фотографа і сильно вдарив його ножем у ділянці серця. Нападник утік, а поранений з останніх сил дістався до найближчої ресторації й спробував вибити рукою шибу. На шум вибіг власник, побачив пораненого, що вже був при смерті, й викликав поліцію. Ціммерман зрозумів, що не уникне покарання, й добровільно здався в руки властям. Циля Зільбер теж опинилася під слідством, бо її підозрювали в співучасті у вбивстві чоловіка.

В березні 1935 року в селі Майдан під Станиславовом стався випадок, який газетярі охрестили "бабською революцією". Ґмінна рада ухвалила продати частину землі з громадського пасовища. Земля належала ґміні, але фактично користувалася нею громада села, тому таке рішення викликало спротив.

3

Селянки в полі. Фото, міжвоєнний період.

Коли війт і його помічник прийшли на пасовище, аби відміряти ґрунт на продаж, там уже зібралася велика юрба селян, переважно жінки. Вони накинулися на сільських керівників і сильно їх побили. Слідство виявило, що жінок підбурювали п’ять "активісток". Усім їм довелося постати перед судом за організацію "бабської революції".

Олена БУЧИК

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: