fbpx

Станиславівські оголошення: злочинці-гастролери у старому місті

Наша історія 18:47, 12.02, 2019

Серед гостей нашого міста було багато відомих і шанованих людей. Але бували й такі "гості", які краще б ніколи не приїжджали до Станиславова.

У вересні 1910 року нашому місту випала сумнівна "честь" – тут перебувала шахрайка, відома на всю Європу. Жінка, яка називала себе Елізабетою Ганус, була ще зовсім юною – на момент арешту їй було всього 20 років. Але, як писала преса, ця молода дама вже звідала все, що тільки можна. Вона побувала в усіх великих містах Європи, регулярно з’являлася в Монте-Карло, її часто можна було бачити в розкішних туалетах. Новим знайомим ця пані відрекомендовувалась як потомственна графиня. Свою кар’єру Елізабета Ганус починала як акторка, але згодом перекваліфікувалась на куртизанку, яка знайомилася з багатими чоловіками й виманювала або крала в них великі суми.

1

Елізабета Ганус

У Станиславові ця знаменита "дама півсвіту" перебувала під виглядом дружини військового лікаря. Елізабета провела в місті лише кілька днів, але встигла видурити гроші в кількох місцевих заможних чоловіків. Однак "пані докторовій" не пощастило. Один із місцевих поліцейських, такий собі пан Файрих, упізнав її, бо читав про неї в пресі. Шахрайка обідала у фешенебельному ресторані Гаубенштока зі своєю новою жертвою – землевласником з Бучача. Їй вдалося втекти до Львова, але львівська поліція вже була попереджена, тому Елізабету Ганус затримали й під конвоєм повернули до Станиславова. Тут на "пані графиню" чекала тюремна камера.

В серпні 1911 року до Станиславова прибув інспектор поліції Генрі Лінч з американського міста Бостона. Він гнався за злодіями, які вчинили низку вбивств і грабежів у Сполучених Штатах. Овсій Кузянський і Юзеф Лемберґ на прізвисько "Червоний Йосько" разом зі своїм колегою Станіславом Кранцем з Америки втекли до Росії, а звідти дісталися до Галичини. Тут вони теж встигли відзначитися – здійснили у Косові крадіжку на величезну суму – 310 тисяч корон. Після цієї крадіжки Станіслав Кранц знову втік до Америки, де його схопили й засудили до смертної кари. Кузянського і Лемберґа заарештували в Станиславові й мали передати американській поліції.

Просидівши півтора року в станиславівській тюрмі, Юзеф Лемберґ був у відчаї, коли дізнався, що його знову відправлять до Америки. Він навіть спробував утекти, зробивши в своїй камері пролом у стіні. Але тюремні дозорці вчасно це помітили і встигли перешкодити втечі. Закутого в кайдани Лемберґа жандарми відвезли до Трієста, а звідти його разом з Кузянським відправили пароплавом за океан.

2

Тюрма "Діброва". 

В квітні 1933 року в Станиславові заарештували відомого румунського бандита Германа Фельдгемера, який утік з тюрми в Чернівцях. Він був сином багатого селянина з Бессарабії, під впливом коханки обікрав власних батьків і втік до Бухареста. Поки в нього були гроші, жив на широку ногу, але коли готівка закінчилася, коханка його покинула і втекла з якимось танцівником до Чернівців. Фельдгемер подався у погоню за зрадницею і довідався, що без грошей їй не потрібен.

Щоб знову стати заможним, він вирішив обрати "кар’єру" бандита і швидко знайшов собі "колег" для цього ремесла. Фельдгемер швидко завоював авторитет завдяки своєму розуму і спритності, тож його обрали ватажком. Під його керівництвом банда здійснила 14 вдалих крадіжок, які відрізнялися небувалою зухвалістю. Але врешті-решт поліція натрапила на їхній слід, і між поліцейськими та бандитами відбулася запекла сутичка. Кількох членів банди вбили, а ватажка доправили до чернівецької тюрми, звідки він утік, обдуривши дозорців. Через польсько-румунський кордон Фельдгемер дістався до Станиславова, де його схопили під час поліцейської облави і видали румунам. За схоплення цього небезпечного злочинця румунські власті навіть пообіцяли високу нагороду – 10 тисяч лей.

Львівська газета "Хвиля" від 29 грудня 1934 року повідомила про ще одного відомого "гостя", який побував у Станиславові, – ведмежатника міжнародного класу Заніча Затиша.

3

Повідомлення про затримання ведмежатника, 1934 р.

Він потрапив до рук правосуддя під час поліцейської облави разом з іншими затриманими. Ведмежатник представився як Анатоль Заніч з Литви, але коли поліцейський переглядав альбом з фотографіями міжнародних злочинців, він легко упізнав знаменитого злодія. Затиш устиг відзначитися зухвалими пограбуваннями в Австрії, Угорщині, Англії, Данії, Німеччині – загалом у більш ніж десяти європейських країнах. Однак станиславівські поліцейські поставили крапку у кар’єрі знаменитого ведмежатника і доправили його до карно-слідчої тюрми по вул. Білінського (тепер вул. Сахарова).

Олена БУЧИК

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: