fbpx

Старости прикарпатських громад створюють свій клуб

Суспільство 11:55, 12.11, 2018

"Клуб старост" започатковують прикарпатські громади для обміну досвідом та вивчення найкращих практик колег. Таке рішення стало підсумком семінару "Участь старост у реалізації місцевих ініціатив на прикладі Більшівцівської ОТГ", організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

Протягом двох днів двадцять представників ОТГ Прикарпаття вивчали практики роботи старост у Більшівцівській громаді Галицького району. Адже староста – це нова посадова особа, яка з’явилась в українському місцевому самоврядуванні в результаті впровадження реформи децентралізації. Фактично вони стали правонаступниками сільських голів у громадах, які об’єднались, та отримали дещо змінені повноваження.

"Повноваження старост не зменшились. Від них лише забрали функції з управління бюджетом сільської ради. І навпаки, їм додали можливість впливати на розвиток інфраструктури громади, вони стали членами виконкомів рад об’єднаних територіальних громад", – говорить радник з питань децентралізації Івано-Франківського ЦРМС Максим Чопей.

На сьогодні в об’єднаних громадах в Івано-Франківській області майже дев’яносто старостинських округів. А після місцевих виборів 23 грудня цього року кількість старост сягне сотні.

"Ці люди демонструють на практиці, як може староста села в нових умовах працювати, активізовувати громаду, залучати мешканців і реалізовувати проекти для розвитку сіл, покращення комфортності проживання в них", – зазначає директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

У Більшівцівській громаді досить добре налагоджений механізм роботи старост з керівництвом громади. Про те, як ефективно працювати на благо своїх сіл, говорили на зустрічі з селищним головою Більшівцівської ОТГ Василем Саноцьким.

"В селі має бути господар, щоб люди не відчували себе покинутими. Хтось має відповідати за те, що робиться в селі, вирішувати проблеми людей тут і зараз", – вважає голова Більшівцівської ОТГ Василь Саноцький, мотивуючи свою позицію щодо важливості посади старост.

У цій громаді 7 старостинських округів, але наразі працює лише чотири старости. Проте і вони фактично суміщають свою роботу з іншими посадами. В. о. старости села Жалибори Марія Щепанська, наприклад, ще й заступник селищного голови, а інший в. о. старости виконує обов'язки начальника відділу освіти Більшівцівської ОТГ.

"Староста є надзвичайно важливою людиною. В умовах реформи децентралізації староста безпосередньо контактує з мешканцями у населеному пункті, який не є центром громади, – говорить Марія Щепанська, – Повірте, голови громади на все і на всіх просто не вистачить. А старости якраз і контактують з ним, доносять проблемні питання і відстоюють інтереси своїх сіл та їхніх мешканців".

Старости також відвідали Кінашівський та Жалиборівський старостинські округи. Тут вони оглянули кілька об’єктів, до роботи у яких активно долучались мешканці громади. У с. Кінашів – місцеву школу, на базі якої нещодавно відкрили дитсадок, дитячий та спортивний майданчики, до будівництва і впорядкування яких місцеві мешканці доклались власною працею завдяки ініціативі місцевої старости.

У селі Жалибори відвідали дитсадок і приміщення школи, в якій цього року завершився капітальний ремонт. До нього, за словами Марії Щепанської, активно долучались батьки, щоб з 1 вересня тут у повному обсязі запрацювала Нова Українська Школа. Також учасникам семінару в. о. старости села показала свій робочий кабінет, який розташований в одному приміщенні з місцевим ФАПом та бібліотекою.

Учасниця семінару, староста села Гринівка Старобогородчанської ОТГ Ніна Хмелівська вважає такий обмін досвідом у сьогоднішніх умовах надзвичайно корисним. Адже механізми роботи ще тільки налагоджуються. Та й старости хочуть, щоб про них більше чули, щоб люди краще розуміли їхню роботу і повноваження.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: