fbpx

Стартував мистецький проект "Гуцульське Різдво". ФОТО

Культура 22:44, 13.12, 2016

Особлива виставка "Гуцульське Різдво" відкрилася сьогодні в Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові.

Народне мистецтво Гуцульщини ХІХ – першої третини ХХ століття з фондів музею та приватних збірок представили глядачам.

Організатори виставки означують її як особливу. Масштабний виставковий проект "ГУЦУЛЬСЬКЕ РІЗДВО" триватиме до 29 січня. 

Для гуцульської звичаєвості характерне тісне переплетення язичницьких та християнських вірувань, що найповніше відобразилось в обрядових дійствах зимового циклу. Відзначення різдвяних свят у гуцулів набувало сакрально-урочистої настроєвості. В очікуванні свята гуцули прибирали оселю, добирали найкраще "лудинє" (вбрання), готували святковий стіл, дбали про гріш для колядників. 

Приблизно так само організований експозиційний простір виставки. Тематичні розділи: "Різдво", "Ґазда", "Коляда", "Ґаздиня", "Йордан".

У кожному з них представлені твори гуцульського народного мистецтва: гончарства, декоративного різьблення, мосяжництва, обробки шкіри, а також вибрані зразки гуцульської вишивки, ткацтва, одягу й прикрас, що відображають побут та звичаєву культуру цього етносу.

Основу експозиції складають твори з фондів Національного музею у Львові ім. А. Шептицького, у доповненні – експонати із Музею народної архітектури та побуту у Львові, Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ, а також приватних колекцій Косова, Криворівні (Івано-Франківської обл.) і Львова. Зокрема, йдеться про зразки музичних інструментів, елементи народних строїв, кахлі, свічники-трійці тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: