fbpx

Ставленики президента на Прикарпатті не виправдали сподівань громади

Політика 22:47, 02.02, 2016

Партії коаліції втратили довіру людей і показали повну неспроможність втілити ключові реформи, що ставить під сумнів виживання країни в умовах виснажливої війни.

Час лідерів чинної влади пройшов як на загальному, так і на місцевому рівнях. Замість проведення реформ, урядовці та депутати шукають собі виправдання для бездіяльності. Більш як за рік нинішня влада всіх ешелонів не змогла показати свою ефективність.

У той час рівень життя українців продовжує падати, на війні гинуть найкращі сини України, а у владних кабінетах процвітає корупція. Як відомо, на днях прикарпатські правоохоронці затримали першого заступника голови Косівської районної державної адміністрації Михайла Павлюка. Хабарник вимагав у приватного підприємця 88 тисяч гривень за сприяння у перерахуванні бюджетних коштів за проведені роботи. Варто нагадати, що Павлюк, як представник пропрезидентської партії, балотувався до Косівської районної ради від партії "БПП-Солідарність".

Не виправдали надії прикарпатців і ставленики Президента на обласному рівні. Згадаймо, як голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук обіцяв покращення. Він декларував насамперед вирішити три пріоритетні завдання: відремонтувати дороги, зупинити незаконний вивіз кругляка з області та вирішити екологічну проблему на Домбровському кар’єрі. Натомість, замість вирішення ключових проблем на Прикарпатті, очільник області задіяв адмінресурс, щоб провести у місцеві ради пропрезидентські фракції. Водночас прикарпатські дороги досі схожі на катакомби, ліс вивозиться за кордон ешелонами, а про Домбровський кар’єр вже й ніхто не згадує.

На сьогодні розчарування владою створює критичну масу протестних настроїв і кризу довіри з боку західних політиків та інвесторів. У той час влада тішить себе ілюзіями, що суспільство нічого не бачить.

Однак, як свідчать соціологічні дослідження, проведені  групою "Рейтинг" на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту, після двох років військового конфлікту з Росією песимізм українців на високому рівні.

Лише 3% українців змогли ствердно відповісти, що влада робить достатньо для утримання визволених територій Донбасу в складі України. Діяльність Президента Петра Порошенка схвалюють приблизно 10% українців, діяльність Кабінету Міністрів під керівництвом Арсенія Яценюка – приблизно 5%, а діяльність Верховної Ради України – 3%.

Втім, українці не унікальні. Вони просто повинні пройти шлях, яким у свій час пройшли всі європейські країни. Зокрема, люди, яким ми довіримо владу, повинні не говорити про реформи, а швидко їх втілити. Судячи з соціологічних досліджень, українці вірять політикам із незаплямованою репутацією. Серед них – міський голова Львова Андрiй Садовий, голова Закарпатської ОДА Геннадiй Москаль, колишнiй Голова СБУ Валентин Наливайченко.

До слова, Наливайченко ще навесні минулого року остаточно для себе визначив, що корупція у владі – це внутрішній агресор, та пішов з влади. Продовжив боротьбу з корупцією, створивши  громадську організацію "Антикорупційний рух".

На жаль, чинна парламентська коаліція себе повністю дискредитувала і не здатна на проведення будь-яких реформ. Натомість країну стрясають корупційні скандали. Люди втомилася від бідності і війни і бачать, що цей парламент не здатний працювати конструктивно та плідно. Він не відповідає ані очікуванням народу, ані викликам часу, тож має піти, звільнивши місце тим, хто здатний працювати на розвиток країни.

Схоже, що дострокові парламентські вибори неминучі та необхідні. І до влади мають прийти люди, які здатні виправдати надії українців та викорінити з владних кабінетів корупцію.

Андрій Стецьків

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: